B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Mehurići sa ukusom narandže

autor: Gomex | 07.06.2018
Mehurići sa ukusom narandže

Ako se sa setom sećate da ste kao deca kod kuće pravili gazirane napitke uz pomoć sifona i specijanog punjenja za njih, verovatno ste i vi jedan od onih koji će pitati kako se gaziraju pića. Iz škole znamo da se pića gaziraju uz pomoć gasa ili tačnije uz pomoć ugljen dioksida. Upravo je ugljen dioksid, rastvoren u vodi, zaslužan za pojavu malih mehurića, koji golicaju grlo.

Ako na ovo gledamo kao hemičari, ugljen dioksid ulazi u reakciju sa vodom i stvara izuzetno slab rastvor ugljene kiseline. Tačno kod ovog procesa stvaraju se mehurići kod gaziranih pića i kod šampanjca, ali i u peni piva.

Pre 20 i više godina koda nas su bili popularni sifoni za gaziranje vode, kod kojih su se koristili gotovi patroni za ugljen dioksidom. Kasnije se sve to preselilo iz garaža i radionica, gde je svako za malo para mogao da gazira svoje omiljeno piće. Postepeno su se na našim stolovima trajno smestili gazirani sokovi u jednokratnoj plastičnoj ambalaži. Kod ovih pića, proces gaziranja protiče na sličan način, ali u industrijskim uslovima i u specijalnim ojačanim posudama. 

Priroda nas je podstakla na uživanje pića s balončićima tj. gaziranih sokova. Upravo su prirodni izvori mineralnih voda oduvek plenili pažnju svojim ukusom, mirisom i dobrim delovanjem na čoveka. Nada i verovanje u oporavak stvorili su naviku konzumiranja voda koje su prirodno gazirane, ali najčešće ne baš prijatne za piće. Zbog toga su se tehnolozi dosetili i ponudili piće koje je oslobođeno prirodne gorčine i dodatno “ušminkano” aromama dopadljivim našim čulima.

Bezalkoholnim pićem nazivamo napitak koji se obično sastoji od vode, često ali ne i uvek gazirane vode, sadrži zaslađivače i sredstva za aromatizovanje. Meka pića (bezalkoholna pića) mogu sadržati isto kao i tvrda pića (alkoholna pića) alkohol, ali sadržaj alkohola mora biti manji od 0,5% od ukupnog volumena.

Nama interesantna bezalkoholna pića koja se najčešće poslužuju su: gazirana pića, sokovi od voća i povrća u bočicama, prirodni ceđeni voćni sokovi, kao i prirodna i mineralna voda. Gazirana pića donose se za sto zatvorena i otvaraju se pred gostom, a poslužuju se u čaši posebno namenjenoj za vrstu gaziranog pića. S obzirom da su gazirana pića aktuelna u letnjim mesecima čaša prilikom posluživanja mora biti do pola napunjena ledom.

Mešanjem alkoholnog pića i nezaslađenih gaziranih napitaka brže ćete se napiti, pokazala je studija američkih naučnika. Šećer iz gaziranih napitaka usporava apsorpciju alkohola u krv pa je pijanstvo - blaže. Ispitanici su u istraživanju pili votku sa dijetalnim gaziranim pićem, dok je druga grupa pila alkohol sa zaslađenim gaziranim pićem, a treća gazirano piće obogaćeno mirisom votke kako bi pomislili da je ječ o alkoholu.

Prva grupa je, očekivano, bila najpijanija u kratkom roku i imala je čak i do 18 posto više alkohola u krvi od onih koji su pili alkohol pomešan sa zaslađenim gaziranim pićima. Naučnici su zaključili da alkohol može da izazove više štete nego izlaganje dodatnim kalorijama, piše američki Daily Mail.