B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Limenka kao veliki korak civilizacije!

autor: Gomex | 21.11.2019
Limenka kao veliki korak civilizacije!

Proces konzerviranja kakav danas poznajemo, nakon dužih eksperimenata, izmislio je Francuz Nikolas Aper 1809. godine, i to na zahtev Napoleona. Čuvenom vojskovođi bio je prekopotreban pouzdan način za pakovanje hrane namenjene njegovoj velikoj armiji, a posebna želja bila mu je da hrana pri tom zadrži svežinu i svoja nutritivna svojstva.

Konzerviranje hrane nastalo na Nepoleonov zahtev

Francuski metod konzerviranja hrane brzo se proširio na Veliku Britaniju, ali i na Sjedinjene Države, koje su ubrzo potom postale svetski lider u tom poslu. Oni su unapredili postupke konzerviranja i automatizovali način proizvodnje brojnim tehničkim inovacijama, te je limenka krajem 19-og veka već postala potrošački standard, pretežno u industrijalizovanim zemljama, ali je bila opštepoznata i u drugim krajevima sveta.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da je otvarač za konzerve izmišljen tek 48 godina kasnije. U pitanju je bio poseban otvarač bez kog je otvaranje predstavljalo veoma dug i naporan proces... 

Za limenke iz kakvih danas pijemo zaslužan je američki inženjer Ermal C. Frejz, koji je jednog dana (1963. godine) zaboravio kod kuće upravo taj specijalni otvarač, pa se žestoko namučio da bi došao do svog ručka. „Bez muke nema ni nauke“ - možda je tada pomislio, odlučivši da ne odustane dok god ne smisli jednostavnije rešenje za otvaranje limenki. Na kraju je u tome zaista i uspeo i njegov izum se još uvek koristi. U pitanju je tzv. otvaranje na povlačenje.

Kako je nastala slamčica?

Pedesetak godina nakon tog izuma, zapitali smo se čemu služi mali otvor na „otvaraču“ (sada sastavnom delu svake limenke)... Njegova uloga prvenstveno doprinosi praktičnosti, ali uključuje i korišćenje slamčice, koja se preporučuje iz higijenskih razloga. Dakle, pomenuti otvor namenjen je držanju slamčice na mestu.

Smatra se da ispijanje direktno iz limenke ne bi bilo baš sjajna ideja, s obzirom na to da bi usta dolazila u direktan dodir sa metalom, koji na sebi može imati nataložene bakterije i nečistoću. 

Slamke su još davno, pre više od 6.000 godina, koristili stari Sumerani kada su ispijali piće iz zajedničke posude. Njihove slamke bile su dugačke i načinjene od trske. Za sličan dizajn kakav poznajemo danas zaslužan je Amerikanac, Marvin Čester Stoun, čiji izum je kasnije doradio Džozef Fridman, sa razlikom što je njegova „unapređena verzija“ slamčice mogla da se savija, kako bi se lakše pilo iz nje. Na tu ideju je došao dok je gledao svoju ćerku kako se muči da dosegne vrh ravne slamčice. Svoju ideju patentirao je 1937. godine.