B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Koje vino kojoj hrani prija?

autor: Gomex | 08.11.2018
Koje vino kojoj hrani prija?

Vino je piće bogova, to je podatak još iz biblijskih priča. Brojna istraživanja su pokazala da vino ima i pozitivan efekat na zdravlje ljudi. Međutim, većina ipak ne zna kako odabrati kvalitetno vino. Dobro je znati osnovno pravilo kako odabrati vino prema jelu - uz laganu hranu idu lagana bela i roze vina, uz težu hranu teža crna vina, a uz masniju vina sa više kiseline. Uz kolače idu desertna vina.

Crno ili belo vino?

Odabir vina počnite sistemom eliminacije. Najpre treba da se odlučite između dve osnovne vrste vina: crnog (crvenog) i belog vina. To je svakako, potpuno individualan izbor. Nakon toga možete dalje da sužavate i pravite svoju listu odabranih vina. Naravno, potrebno vam je vreme da se odlučite i napravite svoju vinsku kartu. Uz svaki obrok probajte novu vrstu vina i pažljivo pratite da li vam prija taj ukus. Ono što želite od vina jeste da se njegov ukus i miris zadrže što duže na nepcima nakon što ga popijete.

Glavna razlika između crnog i belog vina je u tome što se kod crnoga vina u proces pravljenja vina, pored voćnoga soka, uključuju i kožice, peteljke i semenke crnog ili crvenog grožđa. Belo vino se može napraviti od grožđa bilo koje boje, ali se, pri proizvodnji, koristi samo pročišćeni grožđani sok. Opšteprihvaćeno mišljenje je da su crna vina teža dok su bela vina lakša, tj. slađa.

Procena kvaliteta vina

Videli ste mnoge iskusne vinopije kako procenjuju kvalitet vina mućkajući ga u čaši. Tako se procenjuje kvalitet vina prema tragu koji ostavlja na zidovima čaše. Neki smatraju da su kvalitetnija vina iza kojih ostaje više tragova, koji se duže zadržavaju na staklu, ali to je, ipak greška. Iz ovoga se jedino može videti da ta vina imaju više alkohola u sebi. Ali, mućkanjem vina u čaši možete dobiti neke podatke o kvalitetu vina jer se na taj način oslobađaju mirisi vina (the bouqet). Ostavite posle mućkanja da se vino malo smiri pa ga pomirišite.

Mlado vino miriše na voće, dok će starija imati složeniju aromu (miris zemlje, hrastovine, trave, itd.). Ako vino pomirišete više puta to je veća šansa da ćete pronaći neko zaista dobro vino. Za kuvanje birajte vina čistog i jednostavnog ukusa kako ne bi nadvladalo ostale sastojke u jelu. Bela vina možete sipati u čorbe, dok se crvenim mariniraju razne vrste mesa.

Vina čuvajte na određenoj temperaturi: idealna temperatura za belo vino je 8-10 stepeni Celzjusa, za šampanjac je 6-8, a za rose 8-10, za crvena vino je 16-18 stepeni. Ukoliko imate mogućnosti vinske flaše držite položene tako da čep bude zaliven vinom, ne suv. Vino treba čuvati na tamnijem i hladnijem mestu. Podrumske prostorije su idealno mesto, jer su tamne a temperature su obično konstantne. Ukoliko otvorite flašu sa vinom, gledajte da ga popijete za dan - dva. Zrela i crvena vina mogu da stoje i do dva-tri dana.