B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Iz Zaječara s ljubavlju...

autor: Gomex | 22.11.2018
Iz Zaječara s ljubavlju...

Vekovna istorija i izuzetno kultruno nasleđe, sjajne manifestacije i lepa priroda čine Zaječar jednim od najinteresantnijih gradova jugoistočne Srbije! Sinonimi za Zaječar i okolinu su Felix Romuliana, arheološki lokalitet UNESCO značaja, reka Veliki Timok koji upravo kod Zaječara nastaje spajanjem Crnog i Belog Timoka, Zaječarsko pivo koje je najpopularnije piće ovog dela Srbije, zatim Gitarijada – muzički festival koji decenijama čuva i održava duh rok muzike, a ne treba zaboraviti ni poznate ličnosti poput legendarnog glumca Zorana Radmilovića ili čuvenog diplomatu Nikolu Pašića. Sve je to Zaječar, i još mnogo više od toga!

Zaječar -  za svakog po nešto...

U okolini Zaječara nalazi se i nekoliko jezera a preporučuje se da posetite Grliško jezero ukoliko ste ljubitelji pecanja a u letnjim mesecima Rgotsko jezero koje je idealno za kupanje. Postoje i dva termomineralna izvora, u Nikoličevu i Gamzigradskoj Banji, koja je poznato lečilište. Nipošto ne treba zaobići Narodni muzej u Zaječaru čija je postavka izuzetno bogata i prikazana na veoma lep i savremen način, a koji u svom sastavu ima i Radul begov konak, zdanje takođe vredno posete.

Izleti do planina Deli Jovan i Tupižnice će svakako dodatno ulepšati boravak ljubiteljima planina i prirode. Ove planine dobro su poznate planinarima, ali ne i turistima. Planinari ih, očigledno, ljubomorno čuvaju od ostatka sveta, a to sigurno ne čine bez razloga. Ukoliko su ove planine previše za vas, možete otići i do Kraljevice, čuvenog zaječarskog izletišta i prošetati divnim šumovitim stazama. Kraljevica je vrlo bogata sportskim sadržajima, jer se tu neposredno jedan do drugog nalaze: Gradski stadion sa dva pomoćna stadiona, sportska hala, bazen, više terena za male sportove, teniski tereni, uređena trim staza, ski staza sa ski liftom, poligoni za zabavu najmlađih...

Ljubitelji duhovnosti, hrišćanstva i kulture će svakako uživati u poseti manastiru Suvodol ili manastiru Svetog Petra i Pavla u Grlištu, dok ih u samom Zaječaru očekuje Crkva rođenja presvete Bogorodice. Ukoliko svemu ovome dodamo i neposrednu blizinu Bora, Negotina, Knjaževca i Sokobanje i sve atrakcija u njihovoj okolini, Zaječar lako postaje regionalni turistički centar u kojem se turisti mogu zadržati i više od 10 dana.

Najstariji sačuvani pisani trag o Zaječaru potiče iz turskih teftera iz 1466. godine, ali se ne zna pouzdano kako je grad dobio ime. Po jednom tumačenju po zecu, što se nekada izgovaralo zajac ili zajek, po drugom se „zasluga“ pripisuje paši iz Vidina Said Ašaru, dok ima i onih koji zastupaju tezu da je u osnovi imena grada reč „saettia“, odnosno strela.