B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

GREJE RUKE, AL' GREJE I DUŠU

autor: Gomex | 11.01.2017
GREJE RUKE, AL' GREJE I DUŠU

Kuvanje vina se pripisuje još Hipokratu, po kome je takvo vino i nazvano “hipokris”. Ovakvo vino je smatrano za izrazito zdrav napitak, posebno zato što u prošlosti voda baš nije ispunjavala najviše sanitarne standarde.

Recepti su različiti ali je suština u crvenom vinu koje valja dobro zagrejati, a kao začine koristiti oraščić, cimet i karanfilić pa čak i med ili limun. Kod kuvanja vina mora se obratiti pažnja na nekoliko stvari, tvrde iskusni stručnjaci. Prvo i najbitnije je da se ovom poslu mora pristupiti dobro raspoložen i u dobrom društvu jer za kuvano vino je presudna pozitivna atmosfera.

Za pripremu kuvanog vina najvažnije je samo vino i njegov kvalitet, gde se izbegavaju opora vina i koriste najviše ona koja imaju pun ukus. Poenta nije u tome da vino proključa, ali je važno da se greje do same tačke ključanja. Kuvano vino koje proključa izgubiće dosta na ukusu i o tome treba voditi računa.

Pre služenja, kuvano vino sa začinima potrebno je procediti kroz cediljku i potom poslužiti. Servira se najčešće u staklenim šoljama ili čašama.

Kuvano vino kao lek od prehlade ima malo drugačiji recept. Prvo se uprži kašika šećera dok ne požuti, pa se doda voda da se rastopi. Potom sledi još kašika šećera i onda vino. Kuva se dok ne pusti penu. U čašu se sipa kašičica bibera. Ukus nije strašan (ionako ne osećate ništa od punog nosa).

Ukoliko u sve ovo dodate i cimet, ima uticaja na povišen pritisak, a da se ne napijete, ne udišite vinska isparenja već zadržite dah dok primičete čašu usnama.