B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Energija za aktivne ljude...

autor: Gomex | 07.03.2019
Energija za aktivne ljude...

Energetska pića su nastala iz želje da se pomogne ljudima u prevazilaženju fizičkih napora, sa idejom o davanju dodatne energije i poboljšanju opšteg stanja ljudskog organizma.

Međutim, tokom godina, ona su prerasla taj isključivo funkcionalni benefit i među potrošačima su zauzela mesto pića koja izazivaju brojne pozitivne emocije i asocijacije, doprinose boljem raspoloženju, podizanju samopouzdanja. Takođe, marker su životnog stila, obeležje modernog, aktivnog čoveka.

Kako funkcionišu energetska pića?

Kao što im i ime kaže, energetska pića za funkciju imaju podizanje energije. Čime? U sastav energetskih pića, pre svega ulazi taurin, aminokiselina za koju se smatra da ima jaka antioksidativna dejstva i pomaže razvoju mozga i jačanju mentalnih sposobnosti. Taurin se prirodno može naći u majčinom mleku, ribi, mesu, a ima ga i u dodacima ishrani. Dokazano je da utiče na regulaciju nivoa vode u organizmu i elektrolita u krvi, kao i da u kombinaciji sa kofeinom podstiče mentalne funkcije. Naravno, za sve postoji dozvoljena granica.

Za taurin ta granica iznosi 3.000 mg na dan. Višak se izlučuje preko bubrega, ali je ipak važno pridržavati se nekih normi, jer se o prekomernom unosu malo zna. Glukuronolakton je još jedna od supstanci koje se veoma često javljaju u energetskim pićima, a koju inače naše telo prirodno proizvodi. Ipak, ne postoje naučne studije koje bi pokazale kakve efekte po ljudski organizam ima dodatni unos ove supstance i zato lekari gaje određene rezerve prema glukuronolaktonu kao sastojku energetskih pića.

I na kraju, naravno, osnovni dodatak svakom energetskom piću jeste guarana, biljka poreklom iz Južne Amerike koja po osnovnim svojstvima važi za jedan od najzdravijih stimulansa.

Kako su nastala energetska pića?

Energetska pića izvorno potiču iz Azije i javljaju se oko 1963. godine. Gust sirupast napitak su najpre koristili japanski poslovni ljudi pre odlaska na sastanke s ciljem da zadrže budnost i koncentraciju. Austrijanci su 1987. prvi put predstavili svoje energetsko piće. U Nemačkoj i Engleskoj počinje prodaja tek 1994. godine, dok je Francuska tek 2008. dopustila prodaju energetskih pića uz jasne oznake i ograničenja upotrebe.