B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Energija za aktivne ljude

autor: Gomex | 06.12.2018
Energija za aktivne ljude

Energetska pića su funkcionalna pića čiji je cilj da nas razbude i da nam daju energiju. Zvuči poznato, zar ne? Skoro kao jutarnja kafa ili čaj u kojima uživamo već više od 5000 godina. Želja za dodatnom energijom je univerzalna: energetska pića su jednostavno zahvaljujući dostupnosti, ceni, ukusu i marketinškim kampanjama postala kafa nove generacije.

Energetska pića spadaju u kategoriju robe široke potrošnje što znači da ne mogu biti škodljiva po zdravlje. Ali, naravno - moramo da vodimo računa o dozi. Zato što je poznato da „doza određuje da li je nešto otrov“.

Kako funkcionišu energetska pića

Često čujemo da energetska pića sadrže previše kofeina, ali retko ko zna da kaže tačno koliko,uprkos tome što je energetsko piće jedan od retkih proizvoda čiji je iznos kofeina precizno naveden na ambalaži! Jedna limenka od 250 ml energetskog pića sadrži oko 80 mg kofeina. To je sadržaj kofeina koji je identičan šoljici espreso kafe, 150 gr čokolade ili 4 dl crnog čaja. Umerena konzumacija kofeina ne samo da nije štetna po zdravlje već ima i pozitivna dejstva. Kofein utiče na bolji dotok krvi u mozak čime povećava budnost i poboljšava sposobnost opažanja dok smanjuje umor. On takođe utiče na bolji dotok krvi u mišiće čime smanjuje zamor i omogućava nam da postignemo bolje rezultate. Poznato je i da umanjuje bol zbog čega se nalazi u sastavu nekoliko lekova.

Efekti taurina

U sastav energetskih pića, pre svega ulazi taurin, aminokiselina za koju se smatra da ima jaka antioksidativna dejstva i pomaže razvoju mozga i jačanju mentalnih sposobnosti. Taurin se prirodno može naći u majčinom mleku, ribi, mesu, a ima ga i u dodacima ishrani. U pitanju je supstnca veoma zdravih svojstava. Dokazano je da utiče na regulaciju nivoa vode u organizmu i elektrolita u krvi, kao i da u kombinaciji sa kofeinom podstiče mentalne funkcije. Naravno, za sve postoji dozvoljenja granica. Za taurin ta granica iznosi 3.000 mg na dan. Višak se izlučuje preko bubrega, ali je ipak važno pridržavati se nekih normi, jer se o prekomernom unosu malo zna.

Priča o energetskim pićima počinje putovanjem Austrijanca Ditriha Matešića na Tajland, gde je u jednoj apoteci kupio sirupasti napitak sa oznakom “revitalizujuće piće”. Tokom povratnog leta iz Bangkoka za Evropu, iscrpljen i pomalo ukočen, setio se “čudesnog” napitka koji je sa malo leda izgledao kao Božji dar. Tegobe su u trenu nestale, a Matešić je dobio ideju da uspeh koji je sirupasto piće napravilo na Istoku približi zapadnoj civilizaciji kao energetski tonik...