B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

ENERGIJA IZ LIMENKE

autor: Gomex | 25.01.2017
ENERGIJA IZ LIMENKE

Počeci upotrebe energetskih pića vezuju se za Daleki istok, gde su se šezdesetih godina prošlog veka ona prodavala u smeđim staklenim flašicama, u kojima su se inače prodavali i medicinski preparati. Ova praksa ponegde i dalje traje, tako da danas u Kini, na primer, možete otići po sirup za kašalj, a vratiti se kući sa energetskim pićem.

Prve reklame za energetska pića pojavile su se takođe šezdesetih godina, ali u Americi. Austrijanci su 1987. prvi put predstavili svoje energetsko piće. U Nemačkoj i Engleskoj počinje prodaja tek 1994. godine, dok je Francuska tek 2008. dopustila prodaju energetskih pića uz jasne oznake i ograničenja upotrebe.

Od svojih početaka pa do danas, sastav energetskih pića se nije mnogo promenio. Zanimljivo je, naime, da različiti brendovi energetskih pića imaju veoma slične sastojke. Obavezni su šećer, kompleksi vitamina B, taurin i kofein. Sastojci koji su najzaslužniji za “energetski podstrek” su zapravo šećer i kofein.

Energetska pića su nastala iz želje da se pomogne ljudima u prevazilaženju fizičkih napora, sa idejom o davanju dodatne energije i poboljšanju opšteg stanja ljudskog organizma. Međutim, tokom godina, ona su prerasla taj isključivo funkcionalni benefit i među potrošačima su zauzela mesto pića koja izazivaju brojne pozitivne emocije i asocijacije, doprinose boljem raspoloženju, podizanju samopouzdanja.

Takođe, marker su životnog stila, obeležje modernog, aktivnog čoveka. Osim tinejdžera i sportista, energetska pića sve češće koriste profesionalni vozači, radnici obezbeđenja, noćni čuvari, studenti tj. ljudi koji žele da smanje umor, odlože san i povećaju koncentraciju i budnost. Povremeno konzumiranje energetskih pića ne može imati nikakve štetnije efekte po ljudsko zdravlje.