B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

DAN VINA, TRIFUNA I VALENTINA...

autor: Gomex | 09.02.2017
DAN VINA, TRIFUNA I VALENTINA...

Praznici Sveti Trifun, koji slave pravoslavni vernici i Sveti Valentin, koji je deo zapadne tradicije, obeležavaju se istovremeno kao zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.

Sve u svemu, 14. februar, Dan zaljubljenih ili dan jednog od ova dva sveca, donosi nam još nekoliko zanimljivosti, ali i “stereotip” o obaveznim poklonima koji se kupuju na ovaj dan. Svake godine se za ovaj dan napiše oko milijardu čestitki.

U viktorijanskoj eri, nasuprot tome, smatralo se da čestitka koja se tog dana potpiše donosi nesreću. Grad Verona, u kome su živeli Šekspirovi Romeo i Julija, svake godine primi oko hiljadu pisama adresiranih na Juliju.

Kompanija Holmark napravila je prvu čestitku za Dan zaljubljenih 1913. godine, da bi 2000. godine ponudila čak 1330 različitih čestitki za ovaj dan. Smatra se da se samo u SAD potroši oko tri i po milijarde dolara svake godine za poklone za Dan zaljubljenih.

Praznične čestitke u stopu prate i kutije čokoladnih pralina u obliku srca. Prvu takvu kutiju napravio je Kedberi u 19. veku a danas se svake godine proda oko 35 miliona ovako upakovanih čokolada raznih proizvođača.

Procenjuje se da 14. februara čak 10 miliona devojaka bude zaprošeno širom sveta i da se većina parova ubrzo venča. Ovo je najkomercijalizovaniji praznik na svetu i tada „cveta” posao sa cvećem i slatkišima, a čak 78 odsto muškaraca poklanja crvene ruže i čokoladice.

Na dar zaboravi 37 odsto muškaraca, dok čak polovina žena smatra da su cveće i bombonjere potpuni kliše. Ipak je Dan zaljubljenih je za mnoge stresniji od ostalih dana (naročito za samce).

Lud boj bije, mudar vino pije!

Bilo da je u pitanju poslovni ručak, večera, porodično okupljanje, velike proslave ili pak romantična večera u dvoje... nezamislivo je bez dobrog vina!!!

Ispijanje vina predstavlja užitak, koji vremenom prerasta u ritual... Ima li išta bolje od romantične večere u dvoje uz tihu muziku, sveće i naravno vino?! Slatko, suvo, crno, belo, penušavo ili ne, svakako predstavlja pravi izbor. Ispijanjem vina zbližila su se mnoga srca, velike ljubavi započele su onim zvonkim zvukom susreta tankog stakla, visokih elegantnih čaša... Koliko je samo srca osvojeno uz to čuveno crno vino?! Čašom crnog vina nazdravlja se novorođenčetu, mladencima, dragim prijateljima i taj čin uvek nosi istu lepu poruku.