B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Podrum

Ruski kvas ili hleb koji se pije!
autor: Gomex | 23.01.2020

Ruski kvas ili hleb koji se pije!

KVAS, u bukvalnom prevodu sa ruskog, znači kiselkasti napitak. Danas u Rusiji postoji oko 50 vrsta kvasa.

Crveno vino u hrišćanskoj tradiciji
autor: Gomex | 09.01.2020

Crveno vino u hrišćanskoj tradiciji

Hristos je na Tajnoj večeri od hleba i vina stvorio simbole svog tela i svoje krvi.

Da li pivo zaista goji?
autor: Gomex | 19.12.2019

Da li pivo zaista goji?

Ono što većinu brine tokom praznika jesu pitanja prejedanja, kalorija i gojaznosti. Pored sarme, pečenja, sitnih kolača i ostalih đakonija, čak i pomisao na konzumaciju piva ponekad donosi pitanje: DA LI PIVO GOJI I U KOJOJ MERI?

Pivski rekordi
autor: Gomex | 05.12.2019

Pivski rekordi

Nezvanične statistike pokazuju da najviše piva piju Česi, koji su sa oko 160 litara po glavi stanovnika (godišnje) ubedljivo na prvom mestu svetske rang liste. Što se tiče zvaničnih rekorda, u nastavku prelistavamo neke od njih...

Limenka kao veliki korak civilizacije!
autor: Gomex | 21.11.2019

Limenka kao veliki korak civilizacije!

Proces konzerviranja kakav danas poznajemo, nakon dužih eksperimenata, izmislio je Francuz Nikolas Aper 1809. godine, i to na zahtev Napoleona.

Zakon pijenja kao zakon ljubavi!
autor: Gomex | 07.11.2019

Zakon pijenja kao zakon ljubavi!

Postoje mnoge legende o vinu, a jedna od njih dolazi iz Persije i prenosi nam priču o kralju Đemu i semenu vinove loze...

Napravi svoju vinsku kartu!
autor: Gomex | 24.10.2019

Napravi svoju vinsku kartu!

Sva vina mogu se kategorizovati u 5 osnovnih grupa. Svaka od ovih grupa u sebi sadrži stotine različitih sorti grožđa, pa tako i samih vrsta vina.

Obogati ukus hrane gorčinom pivskog nektara!
autor: Gomex | 10.10.2019

Obogati ukus hrane gorčinom pivskog nektara!

Kuvanje sa vinom je mnogima već koliko-toliko poznato, ali kada vam kažu da kuvate sa pivom, to je već malo klimaviji teren. Malo piva može da učini hranu čudesno ukusnom.

Kad ponestane energije!
autor: Gomex | 26.09.2019

Kad ponestane energije!

Energetska pića bi trebalo da rade ono što samo ime kaže - da daju dodatnu energiju. Kao što se ispostavilo, većina te energije dolazi od dva glavna sastojka: šećer i kofein.

Oktoberfest prestonica bavarskog piva
autor: Gomex | 12.09.2019

Oktoberfest prestonica bavarskog piva

Oktoberfest je najstariji i najveći pivski festival na svetu. Tradicija je njegova najvažnija komponenta, pa tako i ustaljena procedura koja izgleda ovako: Prvog dana slavlja, u 10:45 u centru Minhena, odakle polazi povorka od oko 1.000 ljudi. 

Sve o vitaminima!
autor: Gomex | 29.08.2019

Sve o vitaminima!

Vitamini su aktivne organske supstance koje organizam ne može sam da izgradi i ne mogu da se nadoknade ostalim supstancama, već moramo da ih unosimo hranom. Nedovoljan unos vitamina može da prouzrokuje lakše poremećaje u organizmu ili kod većih nedostataka može da dođe do raznih oboljenja. Nezamenljivi su za odvijanje važnih telesnih funkcija od razgradnje hrane i oslobađanja energije do rasta i razvoja organizma.

Svi vitamini na jednom mestu!
autor: Gomex | 15.08.2019

Svi vitamini na jednom mestu!

Većina nas uživa u toplim letnjim danima i svim čarima koje oni nose: sunčanje, kupanje, sportske aktivnosti na otvorenom, ali se retko kada zapitamo da li toplota negativno utiče na određeni nivo vitamina i minerala u našem telu?

PET ambalaža osvojila svet!
autor: Gomex | 01.08.2019

PET ambalaža osvojila svet!

PET amabalaža je prvi put dobila na popularnosti kao alternativa staklu i konzervama kod proizvođača gaziranih i negaziranih osvežavajućih napitaka, pa ova industrija predstavlja i njeno najveće tržište. Potražnja za ovom ambalažom je u stalnom porastu.

Za vrućine najbolja je čista voda!
autor: Gomex | 18.07.2019

Za vrućine najbolja je čista voda!

U vrelim letnjim danima znojenjem se gubi i do 1,3 litara vode dnevno. Ona je neophodna za regulaciju telesne temperature, održavanje elastičnosti zglobova, očuvanje kičmene moždine i drugih osetljivih tkiva.

Ledeni čaj-osveži se
autor: Gomex | 04.07.2019

Ledeni čaj-osveži se

Veruje se da je recept za ledeni čaj kakav danas poznajemo, napravljen od listića zelenog čaja, prvi put štampan 1879. godine u jednoj američkoj publikaciji, a recept je pripadao gospođi Marion Kejleb Tajri.

Osveženje i energija iz voća!
autor: Gomex | 20.06.2019

Osveženje i energija iz voća!

Čak 70% naše planete čini voda. Naše telo je 80% sačinjeno od vode. I šta mislite, kakvu hranu treba da jedemo? Upravo hranu koja je po sastavu najpribližnija sastavu našeg organizma.

Ne postoji zamena za vodu!
autor: Gomex | 06.06.2019

Ne postoji zamena za vodu!

Mnogo puta smo čuli da je opšta preporuka da pijemo po dva litra vode dnevno. Ipak, studija sprovedena 2016. godine je pokazala da mnogi piju previše vode, što je pomalo zbunjujuće. Koliko je onda uopšte vode dovoljno?

Osveži se ukusom ledenog čaja!
autor: Gomex | 23.05.2019

Osveži se ukusom ledenog čaja!

Veliku popularnost ledenog čaja u SAD i Evropi, a maloj u Velikoj Britaniji, lepo je objasnip engleski književnik Tom Holt: “Ledeni čaj u američkom stilu je savršeno piće za vreli letnji dan.

Kako nastaju gazirana pića?
autor: Gomex | 09.05.2019

Kako nastaju gazirana pića?

Ako se sa setom sećate da ste kao deca kući pravili gazirane napitke uz pomoć sifona i specijanog punjenja za njih, verovatno ste i vi jedan od onih koji će pitati kako se gaziraju pića...

Pivo i fudbal!
autor: Gomex | 18.04.2019

Pivo i fudbal!

Svaki pravi zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svetu reći će vam da nijedna fudbalska utakmica ne može da prođe bez njegovog veličanstva piva! Taj čudesni napitak planetarno je vezan za fudbal, a kada bi prosečni navijač bio prinuđen da bira između ove dve stvari bilo bi to praktično nemoguće, kao da ga pitate da li više voli oca ili majku.