B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Zašto se za Uskrs farbaju jaja?

autor: Gomex | 30.03.2023
Zašto se za Uskrs farbaju jaja?

Uskršnje farbanje jaja jedan je od najprepoznatljivijih simbola ovog praznika. Taj običaj datira još iz drevnih vremena, a njegovo poreklo ima veze sa mnogim religijama i kulturama širom sveta.

Farbanjem jaja obeležava se početak novog života, kao i pobeda nad smrću i grehom

Prema hrišćanskom verovanju, jaja simbolizuju Isusovo uskrsnuće i novi život, a crvena boja prolivenu Isusovu krv. Jedna stara priča kaže da je ispod krsta na Golgoti bilo ptičije gnezdo… Krv je poprskala jaja u gnezdu i obojila ih crvenom bojom, te hrišćani od tada dan Hristovog stradanja obeležavaju farbanjem jaja u ovu boju. Jaja se farbaju i u druge boje koje se na različite načine povezuju sa Uskrsom. Na primer, zelena boja simbolizuje rast, dok plava boja označava nebo i novi početak. 

Tradicionalne metode farbanja jaja

Zanimljivo je da se nekada nisu koristile boje, već prirodni pigmenti poput crvenog luka, spanaća, cvekle i drugih biljaka. Takođe, jaja su se ukrašavala na različite načine, od urezivanja i oslikavanja do oblepljivanja raznim materijalima... Danas, farbanje jaja je popularan porodični običaj širom sveta. 

U našoj tradiciji, činija sa ofarbanim jajima obično stoji na stolu. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad počinje veselje, ali i takmičenje. Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, pa tek onda sve ostalo. Tog dana, ako gost dođe u kuću, prvo mu se poklanja farbano jaje. Decu je dobro dotaći crvenim jajetom - da budu crvena i zdrava tokom cele godine.