B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Zaštitite svoje ljubimce

autor: Gomex | 03.06.2021
Zaštitite svoje ljubimce

Kućne ljubimce, posebno pse i mačke, teško je sačuvati od buva i krpelja, a borba sa ovim napastima ume da bude veoma duga i kompleksna. Krpelji su prenosioci erlihije, anaplazme i veoma opasne lajmske bolesti. Buve svojim ubodima stvaraju neprijatnost i svrab, a mogu uzrokovati alergijski dermatitis. Isto tako, mogu preneti pseću pantljičaru, kao i uzročnike raznih zaraznih bolesti. Dakle, oprez je neophodan!

Krpelji

Krpelji su mali insekti, nalik pauku, i hrane se krvlju domaćina. Oni imaju osam nogu i mogu varirati u veličini od jednog milimetra do jednog centimetra. U našim krajevima živi 9 različitih vrsta krpelja. Obično se mogu naći na travnatim površinama sa grmljem i na niskom drveću. Tokom godine, najveću aktivnost pokazuju od maja do kraja oktobra, kada je temperatura nešto viša. Međutim, treba znati da na temperaturama preko 5°C ponovo postaju aktivni, tako da predstavljaju opasnost i u nešto toplijim danima tokom zime. Krpelji imaju mali radijus kretanja koji se meri metrima. Svoju žrtvu ne traže aktivno poput komaraca, već se popnu na vrh grančice ili travke i nepomično čekaju. Ako ga čovek ili životinja dotaknu, on se nožicama zakači i prelazi na žrtvu. Neko vreme obično šeta po telu i traži pogodno mesto, a to su prventveno meki i vlažni delovi kože. 

Buve

Buve su najčešći paraziti sa kojima vaš kućni ljubimac može doći u kontakt. U pitanju su veoma mali paraziti bez krila koji se hrane krvlju. One su tamno smeđe boje, veličine 1-2 mm i mogu da žive od 7 do 14 dana. Jedna buva može da proizvede do 50 jaja dnevno, a jaja će se izleći u roku od 2 do 5 dana. Njihove snažne zadnje noge im omogućuju da skoče čak metar u daljinu! Buve kod pasa mogu postati vrlo iritantna zarazna štetočina koja grize. Njihova pljuvačka može uzrokovati svrab kod vašeg psa. Ako vaš kućni ljubimac ima buve, prilikom kupanja se preporučuje četkanje gustim češljem. Četkajte ga i kupajte češće ako ima buve, a ovu aktivnost svakako možete uvesti i kao preventivnu meru…

Posle svakog izlaska u prirodu životinju treba pregledati, odstraniti krpelje ukoliko ih ima, a ako se neki već učvrstio, treba ga izvaditi iz kože i dezinfikovati mesto gde se nalazio. Jastuke i krpare na kojima psi i mačke spavaju perite redovno u mašini za veš na visokoj temperaturi. Tepihe češće usisavajte.

Ono što je večito pitanje vlasnika pasa jeste da li mogu da dobiju buve od svog ljubimca… Postoji više od 2.000 vrsta buva, ali samo nekoliko vrsta može da živi na ljudima. Buve koje tipično žive na psima ne mogu preživeti na ljudskoj krvi, mada neko vreme mogu biti na čoveku ili njegovoj odeći. Buve mogu ujesti čoveka i obično ujedaju ispod kolena, najčešće oko članaka…