Bebama mlađim od četiri meseca daje se prokuvana voda iz vodovoda, kao i prokuvana flaširana negazirana niskomineralna voda. Izvorska i bunarska voda moraju da budu pregledane pre upotrebe (bakteriološki i hemijski) i tek nakon pribavljanja pozitivnog mišljenja stručnjaka mogu se davati odojčetu…
Prokuvana voda može da se čuva 3 dana u sterilizovanim i dobro zatvorenim posudama u frižideru ili 24 sata na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Uvek treba da koristite sveže prokuvanu vodu za pravljenje dohrane, bez obzira na uzrast vaše bebe. Obavezno ohladite pripremljenu smesu tako što ćete flašicu držati pod hladnom tekućom vodom pre nego što je date bebi.
Takođe, trebalo bi da sterilišete posude u kojima čuvate prethodno prokuvanu vodu, na isti način na koji sterilizujete flašice i cucle. Napunite posudu vodom, kuvajte dok voda ne proključa (najmanje 1 minut), obavezno ohladite vodu pre nego što je date bebi i prespite je u sterilisane posude. Možete koristiti i električni bokal za kuvanje vode, ali se pre toga uverite da nema automatskog isključivanja, jer voda mora da ključa pun minut.
Da bi voda bila bakteriološki ispravna, treba da ključa bar jedan minut na temperaturi od 100 stepeni. Izuzetak su vanredni uslovi, u kojima postoji veći rizik od kontaminacije, kada dužina ključanja vode ne treba da bude ispod 30 minuta. Pošto je prokuvana voda pomalo bljutava zbog gubitka kiseonika, češće se daje u vidu čajeva. Mada, zbog sadržaja šećera u njima, bilo bi bolje da se daje čista voda, koju je moguće obogatiti kiseonikom - brzim presipanjem iz suda u sud, pri čemu se stvaraju mehurići vazduha.