B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

U borbi protiv vrućine

autor: Gomex | 18.06.2020
U borbi protiv vrućine

Visoke temperature uzimaju maha i sada se neminovno dolazi do pitanja kako što lakše preživeti vrele letnje dane...

Zadržite svežinu doma

Ako imate vrt ili balkon, ukrasite ga puzavicama koje će apsorbovati toplotu i odbraniti vaš dom od direktnih sunčevih zraka. Savet je da već u prepodnevnim satima spustite roletne, ali i da zatvorite prozore, jer ćete tako sprečiti ulazak vrelog vazduha. U ranijim jutarnjim, kao i u noćnim satima, kada je vazduh svežiji, trebalo bi otvoriti prozore da se prostorije rashlade. Tuširajte se i perite veš kada prođu vrućine, jer se na taj način sprečava stvaranje kondenzacije i pare koje pogoršavaju situaciju. 

Smanjite unos soli

Jedan od najboljih načina za borbu protiv vrućina je ishrana. Idealno je jesti hranu sa vrlo malo soli. Dajte više prostora voću i povrću, frapeu, mleku od badema ili oraha koji su bogati mineralima. Slana jela su u redu kao jutarnji ili večernji obrok, jer su temperature tada niže.

Pijte dovoljno tečnosti

Ovih dana kada sunce nemilosrdno prži, prvo što bi trebalo da imate na umu je uzimanje dosta tečnosti, prvenstveno negazirane vode i izotoničnih napitaka koji sadrže minerale. Poznato je da tečnost treba ravnomerno unositi tokom dana, iako se često događa da se pije samo za vreme obroka. Imajte uvek sa sobom bocu vode i setite se da svakih sat vremena otpijete nekoliko gutljaja. Preporučena količina tečnosti tokom najtopliјih meseci je dve i po litre.

Neka voće i povrće budu sastavni deo ishrane

Osim vode, ne zaboravite da su voće i povrće najbolji borci protiv vrućine, a sve zahvaljujući mineralima i vitaminima koji se nalaze u njima. Za vreme letnjih vrućina, svakako dajte prednost namirnicama koje sadrže manje masnoća, poput mesa, ribe, povrća i voća. Sladoled, koji se najčešće jede leti i kom je teško odoleti, trebalo bi konzumirati u malim količinama, jer sadrži veliki broj kalorija.

Izbegavajte izlaske za vreme visokih temperatura

Nastojte da ne izlazite iz vaših domova u vreme visokih temperatura. Ako ne možete da izbegnete boravak na otvorenom, mokra kosa i šešir ili pamučna kapa svakako će vam pomoći da preživite vruće letnje dane. Za dodatno osveženje pustite hladnu vodu na gležnjeve, vrat i slepoočnice, jer su na tim delovima krvne žile blizu površine i krv se tako hladi. Savet je da ne boravite na suncu od 11 do 18 časova kada su temperature najviše.

Birajte laganu odeću

Preporučuju se letnji materijali poput lana i pamuka svetlih boja, jer one najbolje reflektuju sunčeve zrake, a koža može da diše. Takođe, neka vaš izbor bude udobna odeća, jer ona koja je previše uska  ometa cirkulaciju.