B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Svako ima svoju omiljenu plišanu igračku

autor: Gomex | 01.04.2021
Svako ima svoju omiljenu plišanu igračku

Gotovo svi smo imali svoju omiljenu plišanu igračku koja nam je obeležila detinjstvo, ali nismo imali predstavu koliko ove igračke mogu biti važne za razvoj dece…

Plišane igračke su neizostavni deo detinjstva

Plišana igračka je prijatelj, uteha i sredstvo za upoznavanje sveta. Igra je neizostavni deo detinjstva, a igračke kojima se deca zabavljaju imaju brojne funkcije - od razvoja motorike, osećanja, opažanja, podsticanja razvoja socijalnih veština, razvoja mašte, empatije, improvizacije, inteligencije, konstruktivnosti…

Plišane igračke se obično deci daju veoma rano, jer se njima dete ne može povrediti, te se mališani neretko vezuju za njih… Možemo videti kako mala deca razgovaraju sa igračkama, a ponekad i govore u njihovo ime. Plišana igračka za dete ima simbolično značenje i treba poštovati odnos koji je izgradilo s tom igračkom. Ovakve igračke deci ulivaju sigurnost i roditelji bi trebalo da poštuju to i da ne pokušavaju omiljenu igračku da zamene lepšim ili boljim predmetom.

Pomoć i roditeljima u odgoju dece

Osim što imaju simbolično značenje, plišane igračke i roditeljima mogu biti svojevrsna pomoć u odgoju. Naime, upravo se uz pomoć detetove najdraže plišane igračke razvijaju jezičke i socijalne veštine. Na primer, kada dete u igri razgovara sa svojim medom ili drugom plišanom igračkom, nesvesno podstiče razvoj svojih jezičkih veština - komunicira sa igračkom, vodi dijalog i pritom sluša vlastiti glas... Igračka može poslužiti i kao model učenja socijalnih veština i obaveza.

Ona predstavlja jedan od prvih koraka ka samostalnosti deteta i često je od presudne važnosti prilikom odvajanja od roditelja, bilo da je reč o odlasku u vrtić ili samo na čuvanje kod nekog člana porodice.

Deci ne treba braniti da ove igračke nose sa sobom. Naime, kada uz sebe imaju svog plišanog druga, biće im mnogo lakše. Igračka je tzv. prelazni objekat.

Iako su neki roditelji zabrinuti zbog opsednutosti dece određenim igračkama ili predmetima, psiholozi savetuju da se detetu to nikako ne oduzima. Ukoliko je objekat na bilo koji način odbačen, kritikovan ili oduzet, kasnije u životu može doći do problema vezivanja.

Važnost igračaka u razvoju dece

Godine 1951. dečji psiholog, D.V. Vinikot, objasnio je pojam prelaznog objekta i odredio njegovu važnost u razvoju deteta. On je smatrao da takvi predmeti pomažu detetu da se osamostali i da se pomoću njega odvoji od majke.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Amsterdamu pokazalo je da samo dodirivanje plišane igračke ima puno dobrih uticaja na zdravlje. Jedan od najznačajnijih efekata je smanjenje anksioznosti.