B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Šta nam se događa u toku posta?

autor: Gomex | 01.12.2022
Šta nam se događa u toku posta?

Post je dugo posmatran kao proces koji, osim duhovnih pročišćenja, služi za oslobađanje od toksina. Posna ishrana donosi dobrobit našem sistemu za varenje, ubrzava metabolizam i podstiče gubitak telesne težine... 

Post nije izgladnjivanje

Neki post koriste kao povod da tu vrstu ishrane nazovu dijetom i kao cilj zadaju sebi gubljenje kilograma. Međutim, post zapravo nije (i ne treba da bude) izgladnjivanje, već bogat i raznovrstan meni u kom dominiraju voće i povrće, bez životinjskih namirnica… Nutricionisti podržavaju posnu ishranu, koja je zasnovana na ribi, povrću, žitaricama, biljnom ulju i voću, ali upozoravaju da post nikako ne treba shvatiti kao dijetu. Veći deo voća i povrća obiluje vlaknima, a osim banana mogu da se uzimaju špargla, luk i sočivo. Ove namirnice sadrže prebiotike, sastojke kojima se hrane probiotici što za posledicu ima efikasnije i brže varenje.

Izgladnjivanje na račun posta koji podrazumeva ishranu samo na voću i vodi takođe dovodi do toga da telo troši svoje dragocene zalihe i dovodi vas u stanje izgladnelosti, umora i manjka energije. Možda ćete izgubiti kilograme, ali će organizam ostati bez bogatih nutrijenata koji su na dnevnom nivou potrebni za pravilno funkcionisanje. Jabuka i čaša vode na dan jednostavno nisu dovoljni.

Post - umerenost u svemu

Ukoliko ste u mogućnosti, uzmite organske namirnice, jer ćete na taj način organizam očistiti od viška vode, kiselina i otrova, pa samim tim i stomak postaje manji. Da bismo očistili organizam, ne moramo gladovati, već biljnu hranu pametno rasporediti i smanjiti unos zasićenih masti.

Ne zaboravite da post podrazumeva umerenost u svemu. Svaki višak hrane opteretiće organizam. Meso sadrži dosta organskog gvožđa koje organizam dobro iskorišćava, pa tokom posta treba koristiti namirnice bogate ovim mineralom – pšenične klice, spanać, semenke bundeve, integralne žitarice i jezgrasto voće u sirovom stanju.