B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Roditelji zaštitnici i deca iz staklenog zvona

autor: Gomex | 08.10.2020
Roditelji zaštitnici i deca iz staklenog zvona

Prezaštitnički nastrojeni roditelji uglavnom svoju decu žele da poštede povreda, tuge, loših iskustava, neuspeha i razočaranja… Ipak, ni u čemu ne treba preterivati, jer i prevelika zaštićenost nosi svoje rizike.

Roditelji su prvi i najvažniji učitelji i treneri dece. Iz tog razloga, veoma je važno da nauče kako pravilno da postupaju i ne prave greške u ranom razvoju. Zaštititi dete je prirodno, ali preterana zaštita je nešto drugo. Na primer, dete od osam meseci puzi i naiđe na nisku prepreku ili ne može da dohvati igračku... Neki roditelji će ukloniti prepreku ili dodati igračku detetu, ali mnogo bolje rešenje je pomoći detetu da pređe preko prepreke i samo dohvati igračku. Tako deca odmalena uče da sama savladavaju izazove. 

Kako pomoći detetu da razvije samopoštovanje

Samopoštovanje kod dece razvija se tako što se sami suočavaju sa problemskim situacijama, a to im može biti uskraćeno ako su previše zaštićeni. Prezaštitnički nastrojeni roditelji šalju deci poruku kako ona sama ne mogu da se nose sa životnim izazovima. To može dovesti i do nedostatka samopouzdanja kod dece. Oni bi mogli pomisliti kako njihovi roditelji nemaju poverenje u njih, tj. u njihovu sposobnost da sami reše svoje probleme. Takva deca zaista ne mogu uspeti u životu bez „vođstva“ svojih roditelja. Ili bar misle da ne mogu… Roditelji „prezaštitnici“ čvrsto veruju da kontrolom štite svoju decu, međutim to je samo privid kontrole. Deca se, naročito u periodu adolescencije, mogu pobuniti protiv preterane kontrole i razbiti ovu iluziju.

Kada dođu u tinejdžerske godine, deca će većinu vremena provoditi bez roditelja. Ta sloboda decu prezaštitnički nastrojenih roditelja može dovesti u situaciju da moraju preuzeti veće rizike nego njihovi vršnjaci, jer ta deca nisu mogla da razviju odgovornost za svoje postupke, s obzirom da su bila previše zaštićena. Tinejdžerske godine i nemogućnost preuzimanja odgovornosti za sopstvene postupke nisu dobra kombinacija.

Deca instiktivno preuzimaju rizik

Istraživanja iz evolutivne psihologije su pokazala da deca instiktivno preuzimaju rizik, jer se tako razvijaju i uče o sebi i okolini. Ako to već znamo, važno je da dozvolimo ovakve aktivnosti, ali u bezbednom okruženju. Nije posao roditelja da zabranjuju ove korisne igre i aktivnosti, već da vode računa o bezbednosti deteta. Najčešće nuspojave prezaštitničkog roditeljstva kod dece su: nedostatak samopouzdanja, nemogućnost preuzimanja odgovornosti i nedostatak samopoštovanja.