B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pustite decu da se isprljaju

autor: Gomex | 06.10.2022
Pustite decu da se isprljaju

Stručnjaci upozoravaju da je savremeno društvo postalo toliko opterećeno čistoćom, da deca više ne dolaze u kontakt sa stvarima koje su ključne za dobro funkcionisanje imunog sistema i njihov razvoj...

Jačanje imuniteta kod dece

Alergijske bolesti poprimile su epidemijske razmere. Danas deca imaju sve više alergija, boluju od astme, ekcema, intolerancije na određenu hranu, kao i od polenske groznice.

Svake godine se povećava broj osoba koje imaju ove probleme, a stručnjaci tvrde da će ti brojevi u budućnosti samo da rastu. Oni kažu da mališane treba pustiti da se isprljaju, da istraže svet oko sebe, pipnu biljke i životinje, jer baš izloženost mikrobima i bakterijama jača imunitet.

Setite se samo kako smo i sami uživali u pravljenju pita od blata i peska

Nema deteta koje makar jednom nije doživelo kritiku zbog toga što je umazano od blata došlo kući. Ipak, deca obožavaju barice i trčanje kroz njih. Nijedna tekovina moderne tehnologije nije uspela da spreči decu da skaču po krevetu i trče kroz bare. Iako se vremena menjaju, čini se da neke stvari ostaju uvek iste…

„Posao” deteta je da se igra i istražuje

Dete mora da skače po blatu, da se penje na drveće, da skače po krevetu, jer na taj način stimuliše razvoj svojih kognitivnih sposobnosti. Da li ste sreli zdravo dete koje neće potrčati u susret „blatnjavoj barici“ ?

Odakle ta potreba? Najvažniji posao mozga je prikupljanje, a zatim i obrada informacija, što i jeste inteligencija. Upravo zbog toga, dete u periodu razvoja ima instiktivnu potrebu da sakupi što više informacija, tj. da nauči što više, a obaveza roditelja jeste da omoguće ove aktivnosti. Na taj način, podstiče se razvoj ukupnih sposobnosti deteta.

Umesto da ih sputavamo, obezbedimo im bezbedno okruženje za istraživanje i radost u prirodi!