B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Podrška je važna!

autor: Gomex | 04.06.2020
Podrška je važna!

Polaganje matura i prijemnih ispita, ove godine održavaju se pod veoma specifičnim okolnostima. Iz tog razloga, ovih dana se ne zna ko je više pod stresom - da li roditelji ili deca. Ipak, ono čega bi i jedni i drugi svakako trebalo da budu svesni je da i u slučaju loše urađenih testova neće biti „smak sveta“.

Podrška dolazi iz porodice

Ukoliko se dogodi da dete ne upiše željenu školu ili fakultet, roditelji imaju ključnu ulogu u prevazilaženju problema. Prvenstveno je potrebno da roditelji razumeju razočaranje svog deteta, ali i da realno i otvoreno s njim porazgovaraju o uzrocima neuspeha.

Preporučuje se da razgovor bude bez kritike, jer svaka vrsta „napada“ i kazne u tako osetljivoj situaciji može da bude kontraproduktivna, i to u tolikoj meri da se posledice osećaju godinama. Osude upućene na račun deteta obično dodatno umanjuju njegovo već poljuljano samopouzdanje, što može dovesti do potpune nesigurnosti i razvoja predispozicija za naredne neuspehe, ali i do narušenih odnosa u porodici. 

Nijedan problem nije nerešiv

Vrlo je važno da nakon neuspeha roditelj u dogovoru s detetom dođe do alternativnog rešenja. Na primer, ako je dete želelo da upiše četvorogodišnju školu, a ima bodove za trogodišnju, možete mu predložiti da nju i upiše, te da onda na kraju polaže razliku predmeta i tako naknadno završi četvorogodišnju školu koju želi. Nijedan problem nije nerešiv i zapravo sve zavisi od dobrog razgovora i analize propusta u dosadašnjem radu i učenju. 

Kad pred mladog čoveka racionalno iznesete moguće rešenje, problem postaje manji i može se prevazići na jednostavan način. Ista pravila važe i za srednjoškolce koji se spremaju za upis na fakultet. Razgovor, podrška i podsticaj su tri ključne reči bitne za vašu decu prilikom priprema za prijemni ispit. 

Ako su deca zaista sigurna u izbor fakulteta, sledeće godine će svakako imati priliku da pokušaju ponovo da ga upišu, ali tu slobodnu godinu bi bilo dobro da iskoriste na pametan način. Za to vreme mogu raditi na sebi, mogu da nauče neki strani jezik ili steknu nove veštine, kao i da se kvalitetno pripreme za sledeći prijemni ispit.

Roditelji deci moraju davati „vetar u leđa” - savet je psihologa. Zato je od presudnog značaja da, bez obzira da li dete upiše ili ne upiše školu koju želi, roditelji budu uz njega u trenucima koji dolaze.