B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Po čemu deca pamte svoje roditelje?

autor: Gomex | 02.12.2021
Po čemu deca pamte svoje roditelje?

Kojih stvari se vi sećate iz svog detinjstva? Da li su to novogodišnji i rođendanski pokloni ili su u vašim mislima zastupljeniji fragmenti bazirani na osećanjima koji uključuju atmosferu u kući, izlete i letovanja, razgovore sa roditeljima?

Važna se sećanja, a ne stvari

Ono što posebno zbližava i ostaje trajno svakako su iskustva, a ne stvari. Iz tog razloga, vaše dete se neće sećati svake igračke koju ste mu kupili za rođendan ili koliko ste sladoleda pojeli na moru. Sećaće se da ste išli zajedno na sladoled i smejali se, sećaće se da je tada bilo srećno…

U današnje vreme naprednih tehnologija, često nam se dešava da posebne trenutke posmatramo kroz kameru telefona ili radimo nešto “jako važno” na svom mobilnom uređaju, te propuštamo male stvari koje deca žele da podele sa nama. Ipak, imajte u vidu da kada deci pružate potpunu pažnju, ona znaju da ste njihovi i osećaju se voljeno. I inače oni znaju da ih volite, ali u tim trenucima to posebno primećuju, baš iz razloga što ste sve zaustavili da biste bili sa njima. 

S druge strane, u sećanju se uvek nađu i neke prilike u kojima niste mogli da budete tu kada je to detetu bilo potrebno, ali je čak i to u redu, jer je nemoguće da ste uvek tu.

Budite primer deci

Kada nekoga ogovarate ili se loše ponašate prema nekoj osobi, deca misle da je to u redu i usvajaju taj obrazac ponašanja. Stoga, pokušajte da sa svojim partnerom pričate na pozitivan način, uz puno ljubavi i poštovanja, jer će to za decu biti primer na koji će se ugledati.

Sad, kada nam se praznici polako bliže, predlažemo vam da osmislite aktivnosti i vreme koje ćete kvalitetno provesti sa svojom decom. Neka baš to vreme bude ono što će im trajno ostati u sećanju.

Mnogo je lepih reči koje možete da uputite svom detetu kako biste učinili da se oseća posebnim: “Ponosni smo na tebe”  ili “Ti si baš dobar drugar”. Ono što je zajedničko ovim rečenicama je, kao što primećujete, pohvala… Ako tako pričate detetu od malena, u fokus stavljate pozitivno (a ne negativno) i to je nešto što se pamti.