B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Ojed kod beba

autor: Gomex | 16.03.2023
Ojed kod beba

Jedan od najčešćih problema sa kojima se susreću roditelji novorođenih beba je ojed. On se obično javlja u pelenskoj regiji, ali se može pojaviti i na drugim delovima tela, poput prevoja, obraza, brade, vrata…

Vlaga i toplota pogoduju razmnožavanju bakterija i gljivica koje dalje oštećuju kožu, što na kraju dovodi do ojeda. Ovaj problem se takođe često javlja i kada je koža bebe dugo u kontaktu sa urinom ili stolicom. Simptomi ojeda uključuju crvenilo, iritaciju, peckanje i bol. Pelenski osip može se pojaviti kada se pelena ne menja dovoljno često ili kada se koriste pelene koje ne „dišu”. Takođe, bebe mogu biti preosetljive na sastojke koji se nalaze u nekim vrstama pelena ili maramica. 

Kreme protiv ojeda za bebe su neophodnih proizvoda za dečiju negu

Kreme koje sadrže cink oksid su prva linija terapije protiv ojeda kod beba i treba da se nađu na spisku stvari potrebnih za novorođenče. Kvalitetne kreme sa cinkom takođe mogu da sadrže i biljna ulja (ulje nevena, lavande, kokosa, badema), aloe veru, pčelinji vosak, pantenol… Osim što cink deluje protivupalno, on stvara i tanak zaštitni sloj na koži.

Kremu sa cinkom treba nanositi nakon svakog pranja pelenske regije, pri čemu bebinu guzu ne treba prati svaki put kada menjate pelenu, nego samo ako je imala stolicu. Pelenu treba da menjate na svaka 2 sata (poželjno je čak i noću, dok se ojed ne ublaži), a bebinu guzu operite u proseku 4 puta dnevno i uvek posle stolice (te ćete toliko puta i naneti kremu sa cinkom). Ovu kremu nanesite u tankom sloju po kožnim promenama, a preko nje nanesite i tanak sloj kreme za negu pelenske regije koju inače koristite prilikom menjanja pelena. Kremu sa cinkom koristite samo dok traje ojed, ona ne služi kao preventiva.

Ostavite bebu bez pelene na nekoliko minuta

Kada je to moguće, ostavite bebu bez pelene na nekoliko minuta, kako bi njena koža mogla da diše. Ovo će pomoći u sprečavanju ojeda, kao i u suzbijanju postojećeg problema. Važno je da se ojed tretira što je pre moguće, kako bi se sprečile dalje komplikacije. Ukoliko ojed ne prođe nakon nekoliko dana ili se pogoršava, može biti potrebno da posetite pedijatra.