B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Odredite pravu količinu zimnice za vašu porodicu

autor: Gomex | 10.09.2020
Odredite pravu količinu zimnice  za vašu porodicu

Da li je zimnica privilegija gradskih porodica koje imaju baku na selu ili je deo tradicije koju ni najekstremniji urbani tempo života nije uspeo da naruši? Zašto se sve više mladih, tek zasnovanih, porodica u gradovima odlučuje za prilagođen način spremanja zimnice na tradicionalan način? Da li spremanje zimnice može da bude način za kreativno izražavanje i okupljanje porodice?

Zašto je zdrava turšija?

Dokazano je verovanje da je turšija povrće obogaćeno raznim vitaminima i mineralima, koje može dugo da traje. Kao takva, deo je tradicije koja se prenosi sa kolena na koleno, od procesa pravljenja i skladištenja do raznih priča o njenom lekovitom dejstvu na naš organizam. Ovako napravljeno povrće sačuvaće sve svoje nutritivne vrednosti, plus će biti obogaćeno vitaminima K i B kompleksa i mnogobrojnim enzimima, a kao takva postaće i lakša za varenje od svojih svežih parnjaka. 

Turšija je bogata prirodnim probioticima koji olakšavaju varenje, utiču na zdravlje celog probavnog trakta, obnavljaju sluznicu creva i jačaju imunitet celokupnog organizma. Povoljno deluje i na različite kožne promene, reguliše šećer u krvi i ublažava alergije. Iako je kalorijski vrlo laka a vitaminski bogata, sa vremenom stajanja turšija postaje sve teža, a nutritivno manje vredna. 

Da li je domaća zimnica postala luksuz?

Dok kiseli kupus i turšija i dalje odolevaju modernim vremenima, izgleda da sve manje porodica kuva domaći ajvar, džem i voćne sokove. Domaća zimnica predstavlja način da tokom najhladnijih meseci jedemo domaće, tradicionalno spremljene delikatese, po porodičnim receptima. Oko zimnice se vredi potruditi, jer je bez konzervansa, prepuna vitamina, a uz to i autentičnih ukusa. Svaki obrok predstavlja gozbu, jer imamo nešto zdravo, ukusno i osvežavajuće čak i tokom hladnih zimskih meseci. Police prepune teglica su najtoplije sećanje na  detinjstvo.

Šta je sve potrebno za pripremu zimnice?

Da bi priprema zimnice bila uspešna i da bi se povrće u teglama održalo, potrebno je pridržavati se par osnovnih principa. Pre svega, povrće mora da bude zdravo, zrelo, sveže i dobro oprano. Načeti delovi plodova moraju se odstraniti, secka se tek neposredno pred pripremu, jer se inače gube vitamini, boja i tekstura. Sve posude za kuvanje moraju biti emajlirane ili od čelika, zbog kiselina koje se koriste tokom pripreme. Tegle, flaše i poklopci moraju se sterilisati pre upotrebe. Takođe, zapušači i gumice za zatvaranje tegli se moraju otkuvati. Bure za kupus ne treba da stoji u istoj prostoriji sa ostalom zimnicom, jer pospešuje kvarenje. Ostavu zamračite i držite je provetrenom, suvom i čistom. Redovno kontrolišite stanje zimnice, jer se dešava da tegle zbog visokih temperatura procure i prosipaju se.

Jasno i precizno obeležite sve flaše i tegle - neki džemovi i pekmezi mogu da stoje i godinama, a neke druge zimnice ne tako dugo, pa ih iskoristite na vreme.