B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Odrastanje u svetu

autor: Gomex | 16.02.2023
Odrastanje u svetu

Stručni saveti i naučna istraživanja savremenim roditeljima nameću ideju da postoji samo jedan ispravan način da se odgaja dete. Međutim, širom sveta vladaju različiti stilovi vaspitanja, što ne znači da su roditelji u nekim zemljama bolji nego u drugim.

Ukoliko suviše brinete o tome da li dobro vaspitavate svoju decu, uvid u različite običaje iz drugih zemalja će vam možda pomoći da se opustite i shvatite da ne postoji samo jedan ispravan način podizanja dece…

Odrastanje u Norveškoj

Na primer, u Norveškoj, detinjstvo je veoma institucionalizovano, što znači da većina dece odlazi u državne jaslice kad napuni godinu dana. Norvežani smatraju da je bolje da dete što mlađe krene u kolektiv. Takođe, fanatično su posvećeni boravku na svežem vazduhu, tako da deca (i leti i zimi) veći deo dana provode na otvorenom, uključujući i popodnevnu dremku.

Odrastanje u Japanu

U Japanu, deca stara četiri godine izlaze napolje bez roditelja, u društvu braće i sestara. Mlađi osnovci sami putuju podzemnom železnicom i odlaze u bioskop. Roditelji u Japanu mnogo polažu na dečiju samostalnost…

Odrastanje u Švedskoj

U Švedskoj, deca i roditelji su u demokratskom odnosu koji se zasniva jednakosti. Dečija prava su na prvom mestu. Tamo se, između ostalog, smatra da je roditelj dužan da detetu dozvoli da spava u istom krevetu sa njim, jer mu u suprotnom uskraćuje pravo na telesni kontakt, što se karakteriše kao zanemarivanje.

Odrastanje u Južnoj Koreji

Roditelji u Južnoj Koreji provode najviše vremena noseći svoje bebe i ostvarujući fizički kontakt sa njima. Svoju ulogu roditelja shvataju najviše kao ulogu učitelja, a dužnost deteta je da ih poštuje i oduži im se tako što će marljivo učiti i žrtvovati se.

Odrastanje u Holandiji

U Holandiji roditelji retko kad svojoj deci govore da su pametna, jer veruju da decu ne treba previše pritiskati. Akademski uspeh nije na listi njihovih prioriteta, pa učenje dece prepuštaju školama, a najviše polažu na odmor, dobru hranu i veselu atmosferu u porodici.

Na listi zemalja najboljih za odgajanje dece, skandinavske zemlje našle su se na vrhu - Danska je zauzela prvo mesto, Švedska drugo, a Norveška treće. Danska je ocenjena kao broj 1 zbog „velikodušne politike porodiljskog i očinskog odsustva” i zbog besplatne zdravstvene zaštite i obrazovanja. Ovaj izveštaj su napravili američki News & World Report, BAV grupa i Varton škola Univerziteta Pensilvanija.