B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Odabir boja za dečju sobu

autor: Gomex | 05.11.2020
Odabir boja za dečju sobu

Dečji prostor mora biti oaza u kojoj će se mališani osećati ispunjeno i zadovoljno, te su i boje za njihovu sobu izuzetno bitan element koji utiče na psihu, koncentraciju i odmor.

Osvežite sobu promenom boje

Ako nemate ideju kako da uredite ili osvežite sobu, najjednostavnije rešenje je promena boje – na zidovima, nameštaju, posteljini, zavesama… U poslednje vreme, moderne dečje sobe se uređuju tako da im baza bude neutralna, te su zidovi i podovi, kao i veliki komadi nameštaja u belim i neutralnim bojama, dok se šarenim detaljima i neobičnim formama postiže razigranost. Ukoliko želite da određena boja dominira prostorom, obojite jedan zid koji će biti fokusna tačka u prostoru, a može funkcionisati i kao sredstvo za odvajanje različitih zona u jednoj prostoriji.

Plava je neizbežna boja u uređenju soba za dečake, što je zapravo dobro, jer je plava sjajna boja za uređenje prostora. U poslednje vreme najpopularnija nijansa je mornarsko plava, koju dečaci neće prerasti s godinama, poput svetlo plave. Za mlađe dečake, kombinujte tamno plavu sa belom, crvenom, bojom zelene jabuke i narandžastom. Ukoliko posle budu želeli malo ozbiljniji izgled, kombinacija mornarsko plave i smeđe je bezvremenski spoj koji mora izgledati dobro. 

Ono što je plava za dečake, to je roza za devojčice, mada se dominacija ove boje u dečjoj sobi smatra neukusnom i prevaziđenom. Ipak, to ne znači da treba da je se odreknete. Koralno crvena, boja ciklame ili tirkizna u kombinaciji sa smeđom, kao i svetlo naranžasta i bež su dobar izbor boja za moderne sobe namenjene devojčicama.

Crtanje i pisanje po zidovima

Ako sobu deli dvoje ili više dece, a pri tom su i različitog pola, tematsko uređenje bojom je gotovo nemoguća misija. Osim neutralnih (sive, bež, žute i zelene), možete napraviti spoj kontrastnih boja, koje stvaraju skladnu celinu. Ukoliko klinci vole da šaraju po zidovima, trebalo bi razmotriti mogućnost posebnog krečenja ili postavljanja specijalnih tapeta koje bi deci omogućile crtanje i pisanje po zidovima, uz mogućnost jednostavnog skidanja boje. Specifične farbe koje se koriste u te svrhe omogućavaju šaranje markerima čija baza nije štetna za zdravlje dece, a brzo se skida sunđerom.

Neke antičke kulture kao što su egipatska i kineska, praktikovale su tzv. “hromoterapiju” - lečenje upotrebom boja, koja se danas koristi u holističkim ili alternativnim terapijama. U ovom kontekstu, crvena boja se koristila za stimulaciju tela i uma, kao i za poboljšanje cirkulacije. Za žutu se veruje da stimuliše nervni sistem i pročišćava telo. Narandžasta se koristi u lečenju pluća i povećavanju nivoa energije. Plava nalazi primenu u ublažavanju simptoma različitih bolesti, dok bi nijanse indigo plave trebalo da imaju uticaja na probleme sa kožom.