B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Mama, tata, dosadno mi je...

autor: Gomex | 23.04.2020
Mama, tata, dosadno mi je...

Deca, kao i roditelji, poslednjih nedelja najviše vremena provode u kući, a psiholozi upozoravaju da dosada, ako traje duže i ako dete ne ume da se nosi sa tim stanjem, može prerasti u stanje neugode, frustracije, ponekad i u stresno stanje, ali navode i da je dosada isto tako veliki pokretač i predstavlja važan faktor razvoja. 

Fizička aktivnost je deci zaista neophodna, jednako kao voda, vazduh i san. Potrudite se da iskoristite svaku priliku da decu izvedete napolje (u skladu sa preporukama), jer igre sa loptom, vožnja biciklom, hodanje, trčanje i skakanje predstavljaju važne stavke za njihov fizički i mentalni razvoj. 

Nemojte zaboraviti da se u uslovima karantina fizičke aktivnosti ne moraju isključiti. Formiranje zanimljivih poligona u kućnim uslovima od priručnih sredstava kao što su komadi stiropora obloženi šarenim platnima ili peškirima, uvijene meke ležaljke za plažu... predstavlja odličan izazov za najmlađe. Naravno, aktivno učešće cele porodice je veoma korisno i daje deci dodatni podstrek.

Uključite decu u dnevne aktivnosti

Osim toga, decu treba maksimalno uključiti u dnevne aktivnosti, od spremanja obroka i slaganja odeće i obuće, do brisanja prašine i sklanjanja igračaka. 

Poznati stručnjak za rano podsticanje dečje inteligencije, dr. Ranko Rajović, tvrdi da je najbolje napraviti raspored dnevnih aktivnosti, jer će tako biti lakše i roditeljima i deci.

Na primer, ujutro je spremanje doručka, gde dete aktivno učestvuje. Posle toga je vreme za učenje ili crtanje, čitanje knjiga za stariju decu i čitanje slikovnica za mlađu decu. Mogu da gledaju edukativne emisije o prirodi, životinjama, a starija deca mogu da gledaju školske emisije. Oko podneva kreće priprema za ručak, pa onda ručak i posle toga dete ima svoje slobodno vreme. U poslepodnevnim i predvečernjim satima mogu da igraju društvene igre, posebno one koje razvijaju duboku pažnju

A tu su i društvene igre

Društvena igra koja se najviše preporučuje je šah, zatim jamb, ali može da posluži i „Čoveče ne ljuti se“ za mlađu decu. 

Postoje i NTC igre za duboku pažnju koje su više puta nagrađivane u okviru EU projekata i na međunarodnim naučnim konferencijama, a koje su namenjene deci od 5 do 14 godina. Tu se posebno ističu NTC šah, NTC tablić i nova igra „Zeleno je više“. 

Za decu predškolskog uzrasta preporučuju se aktivnosti i igre sa plastelinom, testom, kinetičkim peskom, kredom, neškodljivim bojama, slikanje prstićima, igre kamenčićima i prirodnim materijalima. Ponudite im različite vrste likovnog materijala - nalepnice, drvene bojice, makaze, lepilo, tempere, boju za staklo...

Dobro je poznato da deca vole takmičenje, a kvalitetno provedeno vreme tokom kog se zabavljaju doprineće i njihovom zadovoljstvu i „miru u kući“. Kroz igru se najbolje uči.