B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Domaći zadaci - uz roditeljsku pomoć ili ne?

autor: Gomex | 20.10.2022
Domaći zadaci - uz roditeljsku pomoć ili ne?

Da li deci zaista treba pomagati prilikom rešavanja domaćih zadataka i koje greške najčešće pravimo?

Domaći zadaci svakako jesu namenjeni deci. Ipak, i od roditelja se definitivno očekuje da budu uključeni… Neki će jednostavno uraditi kompletan domaći zadatak umesto deteta i time mu učiniti medveđu uslugu, dok će drugi pustiti mališane da se potpuno samostalno bore sa gradivom i zadacima… Kao i u svemu, treba pronaći zlatnu sredinu.

Pravilnim pomaganjem podržavate decu

Ono u čemu su stručnjaci složni jeste da deci treba pomagati oko domaćih zadataka (a posebno deci u nižim razredima, bez obzira na njihove ocene). Pravilnim pomaganjem zapravo podržavate svoju decu. Gradite bolji odnos sa njima i šaljete im poruku da je obrazovanje važno. Ako ste zatrpani obavezama i ne stižete da se uključite, nemojte kriviti sebe.

Za početak je važno istaći da je svako dete individua za sebe i da to treba i da ostane. Kvalitetna pomoć znači da detetu pružate priliku da samostalno dođe do odgovora, ali tako što ćete mu na tom putu pomagati nagoveštajima i pozitivnim reakcijama. Dakle, cilj je da dete shvati „ja to mogu”. Da izgradi samopouzdanje, odgovornost i da počne da razmišlja svojom glavom. Zvuči jednostavno u teoriji, ali kako sve to da izvedete?

Ne zaboravite da pohvalite dete

Zamislite da sa svojim detetom radite domaći zadatak iz matematike. Naleteli ste na zadatak koji dete ne ume da reši. Dovoljno je da pronađete drugi, sličan zadatak koji zahteva isti postupak. Objasnite mu ceo proces rešavanja, korak po korak, a zatim se vratite na onaj zadatak koji mu je pravio problem. Ovoga puta pustite dete da primeni ono što ste mu objasnili i da samostalno dođe do rešenja. Za kraj, ne zaboravite da ga pohvalite. Dete će tako sticati samopouzdanje, do te mere da se jednog dana neće tek tako pomiriti sa činjenicom da ne može da reši zadatak.

Uostalom, cilj pomaganja i jeste da se dete tokom tog procesa osamostali, a ne oslanja na vas… Ako dete dobija kvalitetnu pomoć tokom odrastanja, njegov napredak će vam jasno pokazati kada biste mogli da počnete sa povlačenjem. Trenutak kada vaše dete upiše srednju školu je definitivno vreme kad više ne bi trebalo da se mešate u rešavanje domaćih zadataka.