B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da li postoji prevod za izraz „meze”?

autor: Gomex | 09.09.2021
Da li postoji prevod za izraz „meze”?

Termin “meze” označava kombinaciju manjih jela koja se poslužuju kao predjelo. Taj izraz karakterističan je za kuhinje svih naroda koji su nekada bili deo Osmanlijskog carstva, a potiče od turske reči čije značenje ukazuje na predjelo ili grickalice.

Meze kao neizostavni deo svih veselja

Meze je više od predjela i nije predviđeno samo za kućna druženja. U našoj kulturi, ono je sastavni deo svih veselja. Naime, nijedna svadba ili bilo koja druga proslava ne mogu se zamisliti bez mezetluka. Slasni zalogaji se jedu polako, sa uživanjem, baš kao što nalaže filozofija ovog običaja. Meze je pokretač razgovora i najbolji uvod u slavlje koje će se tek zuhuktati. U pojedinim krajevima, ono se služi kao završni deo proslave, da bi gosti što duže ostali. 

Šta obuhvata meze u susednim zemljama

U Turskoj se meze sastoji od jela kao što su beli sir, zrela dinja, pasta od ljute paprike (sa orasima), gusti proceđeni jogurt sa začinskim biljem, hladna salata od patlidžana, punjene ili pržene dagnje, punjene artičoke, jogurt sa krastavcem i belim lukom…

U Siriji, Libanu i na Kipru, meze je često kompletan obrok. Postoje vegetarijanske, mesne ili riblje meze.  

U Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, meze uključuje tvrde ili kremaste sireve, kajmak ili pavlaku, salame, šunku i druge oblike suvog mesa (sušena svinjetina ili govedina), kulen, sušena slanina, ajvar, razna peciva… 

U Grčkoj, na Kipru i Balkanu, meze su mala jela, topla ili hladna, začinjena ili slana. Mogu biti od morskih plodova, poput hobotnice sa roštilja, zajedno sa salatama, narezanim tvrdo kuvanim jajima, hlebom od belog luka, kalamata maslinama, graškom, prženim povrćem, prženim ili grilovanim sirevima zvanim saganaki, te ovčijim, kozjim ili kravljim sirevima.

U Bugarskoj, popularne meze su lukanka (začinjena kobasica), sudžuk, beli sir iz rasola... Bugarska šopska salata takođe je veoma popularna. Pravi se od paradajza, krastavaca, luka, paprike i feta sira. Neizostavni su i ajvar i pinđur... U Rumuniji “mezelik” znači brzo predjelo i uključuje zakusku uz sireve i salame, često u pratnji rakije.