B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Ali mama, svi imaju mobilni telefon!

autor: Gomex | 23.09.2021
Ali mama, svi imaju mobilni telefon!

Za decu, mobilni telefon je često prvi na listi rođendanskih ili novogodišnjih želja. Pritisak okoline svakako utiče na njihovu želju da poseduju tu spravu, a moramo uzeti u obzir i činjenicu da deca konstantno gledaju starije kao primer, pa nije nimalo čudno što vrlo rano i sami požele da imaju svoj uređaj.

Roditelji su svesni pozitivnih strana korišćenja telefona, kao i toga da je tehnologija postala deo svakodnevnog života. Ipak, kod velikog broja mama i tata postoji bojazan u vezi sa nedovoljnom količinom informacija koje se tiču nivoa štetnosti ovih uređaja. Takođe, ne postoji ni jasna preporuka kada bi bilo bezbedno da svojim mališanima kupimo njihove prve telefone... 

Korišćenje telefona u toku dana

Poznato je da svetlost koju emituje ekran telefona sprečava lučenje melatonina, hormona spavanja, što može da dovede do nesanice ili lošeg rasporeda spavanja kod dece, a isto to važi i za odrasle… Iz tog razloga, ako dozvoljavate detetu da koristi mobilni telefon ili tablet, trebalo bi da to bude u toku dana, nikako pred spavanje. Bilo kako bilo, moramo znati da smo mi prve generacije koje se susreću sa ovim problemom i nemamo ranije pisana pravila, kao ni istraživanja koja nam daju jasniju sliku…

Uvek je najbolje ličnim primerom pokazati detetu kako se koristi telefon. Ukoliko i sami pričamo sa svojim detetom dok nešto kuckamo, to je mnogo drugačije nego da razgovaramo direktno, licem u lice… Isto tako, ako dete vidi da za vreme ručka, porodičnih druženja ili vožnje tipkamo po telefonu i ono će raditi isto. Deca su sunđeri i imajte na umu da upijaju sve oko sebe.

Kada je pravo veme da dete dobije mobilni telefon?

Kada ćete svom detetu dati ovu spravicu je vaš izbor, ali se naslućuje da deca pre desete godine ne bi trebalo da imaju sopstveni telefon, jer manjak strpljenja i poremećaj pažnje često dolaze u paketu sa mobilnim.

Kada dođe trenutak za kupovinu telefona, veoma je bitno odrediti pravila. Naučite decu da je u društvu nepristojno koristiti telefon. Dozvolite im da odgovore samo na “hitne” poruke (ako deca uopšte imaju takve). Tinejdžeri će se posebno buniti zbog ovog, na to budite spremni! Tvrdiće da nešto propuštaju i da će im se prijatelji ljutiti ako im ne odgovore… Budite istrajni i naglasite da je porodično vreme, kao i vreme za druženje veoma važno.