B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zlatne ruke zlatnog veza

autor: Gomex | 20.02.2020
Zlatne ruke zlatnog veza

Radni vek je provela kao službenica u banci, a svojim sadašnjim hobijem počela je da se bavi kad je otišla u penziju, prvenstveno da upotpuni slobodno vreme. Za sebe kaže da je veliki avanturista, pa čak i u hobiju, jer je privlače komplikovane stvari za koje je potrebno puno pažnje i strpljenja. Zove se jednostavno - Zorica Aleksić.

Hobi je pronašao nju

Ona je svoj hobi pronašla pre pet godina; Ili je hobi pronašao nju. “Poželela sam da naučim da vezem i sanjala sam... U snu mi je neko rekao da krenem ovo da radim, da mi se želja ispuni. Kad sam se probudila, iako nisam znala kako se to radi, otišla sam u prodavnicu i kupila sve što će mi biti potrebno. Verovala sam - ako mi je već rečeno, samo će mi se kazati. Tako se i dogodilo. Dakle, to je nešto što je definitivno našlo mene.” - kaže Zorica.

U manastiru Svete Petke je od sveštenika dobila blagoslov da bude ikonopisac. Voli to što radi i njen rad je upotpunjuje. Prvo je krenula da slika na staklu, a zatim i da veze peškire. Trenutno joj najveće zadovoljstvo pričinjava slikanje Bogorodica na svili. Jedna od njih se nalazi i u Crkvi Presvete Bogorodice u Jerusalimu, gde dolaze turisti i posetioci iz celog sveta i celivaju je. 

Redovno osvaja najviša priznanja i nagrade koje, iako nisu novčane, njoj puno znače. Za Zoricu je to znak da neko vrednuje njeno utrošeno vreme i uloženi trud. Hobi joj je, između ostalog, omogućio i da poseti izložbe na koje inače ne bi mogla da ode. Najveća čast bila je prilika da dve godine zaredom izlaže u Moskvi, što naravno nije propustila. Njeni radovi na svili se nalaze po manastirima u Grčkoj, u Jerusalimu, na nekoliko mesta u Rusiji... 

“Kada neko od prijatelja ide u posetu manastiru i pita da li imam neki gotov rad, uvek im sa radošću dam da ponesu. Dragim ljudima sam uvek poklanjala. Do sada sam prodala samo dve stvari i to mi je bilo žao kad sam ih prodavala. Svaki rad je unikatan i želela bih sve da ih sačuvam. Crkvama i manastirima sam ih darivala. Ništa ne naplaćujem. Samo neka mi se čita molitva za zdravlje, jer sam imala nekoliko neprijatnih operacija, a ja ovo radim iz ličnog zadovoljstva. Time sam se bavila i između operacija, a kada sam primetila da tokom rada moji stresovi i strahovi potpuno nestaju, želela sam i kasnije da nastavim sa tim. U Beogradu, na Sajmu rukotvorina, upoznala sam jednu gospođu koja veze Miroslavljevo jevanđelje i ona je bila tako dobra da je ponudila da me nauči. Rekla je da želi da neko nastavi da radi to čime se ona bavi. Iako starija od mene, nekoliko puta je dolazila iz Beograda i učila me. Moj veliki naklon gospođi Biljani Aćimović koja je za mene najveća i najbolja vezilja, ne samo u Srbiji, već i na svetu.” - zaključuje Zorica.

Zlatovez oplemenjuje i smiruje

Zlatovez jednog peškira traje od dva do tri meseca, zavisno od veličine peškira i mustre, tj. šeme koju ćete raditi. Ja dnevno radim pet do osam sati. To je tako kad nađete sebi duševni mir... Kad vam kažem da je meni ovo „tableta za smirenje“ - sve sam vam rekla. Rad je to što me oplemenjuje i smiruje. Ako neko želi, ja ću ga naučiti... Ali radite svojom rukom i svojom voljom. To ima najveću vrednost.