B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Vredni saveti za najbolju zimnicu

autor: Gomex | 15.07.2021
Vredni saveti za najbolju zimnicu

Mnoge domaćice već počinju da razmišljaju o zimnici, a da bi finalni proizvod bio što uspešniji, podsetite se nekih od najkorisnijih saveta za pripremu...

Pošto se boja očišćenog voća i povrća na vazduhu brzo menja, a i vitamini propadaju, treba ih čistiti i seckati neposredno pred pripremanje. Ako voće i povrće imate u svom vrtu, berite ga neposredno pred preradu, ne ranije. Stajanjem gubi na kvalitetu i brže se kvari. I namirnice i posuđe koje se koriste prilikom pripremanja zimnice moraju da budu besprekorno čisti, a ruke oprane pre početka svake nove faze rada. Najbolje je da se posuđe, tegle i boce za zimnicu dobro isperu čistom toplom vodom, a zatim ostave da se ocede i osuše. Ako se brišu krpom, ona mora da bude sasvim suva, čista i ispeglana… Za ukuvavanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nerđajućeg čelika. Zapušač za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle, kao i kapice za boce, treba iskuvati pre upotrebe. Ukoliko boce sa paradajzom zatvarate prirodnim crevom, povežite ih odozgo i komadom hartije ili krpice, jer je to vid dodatne zaštite od insekata i miševa. 

Dvostruko stavljen celofan najbolje je sredstvo za povezivanje tegli, naročito ako je nakvašen alkoholom. 

Za presolac kojim se kiseli povrće najbolje je da se upotrebi čisto vinsko sirće i esencija. Ako već koristite konzervans, računajte da je kesica od 5 grama dovoljna za pet kilograma voća ili povrća. Više konzervansa se ne preporučuje.

Zimnicu treba čuvati u suvoj, provetranoj i prohladnoj prostoriji, u kojoj zimi voda ne mrzne. Dobro je da se prozori pokriju tako da unutra bude mračno. 

Kacu s kupusom ne treba držati u istoj prostoriji sa ostalom zimnicom, jer može da izazove kvarenje. 

Na sve tegle i boce treba staviti nalepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste ziminice (kao što su slatko i pekmez) mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu dana.

 

Za pripremu zimnice treba odabrati samo dobro, zrelo, čvrsto, zdravo i neoštećeno voće i povrće. Plodovi sa manjim oštećenjima mogu da se koriste samo ako se takvi delovi pažljivo odstrane.