B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Uz pecanje obavezno ide i opuštanje...

autor: Gomex | 23.09.2021
Uz pecanje obavezno ide i opuštanje...

Početkom oktobra realno je očekivati da se vodostaji na većini naših reka i jezera stabilizuju što je idealno za početak prave sezone pecanja na plovak. Ako još niste spoznali čari pecanja, postanite hobi pecaroš. To podrazumeva izlazak u prirodu i neverovatno opuštanje.

Ako biste želeli da se okušate kao ribolovac, sad je trenutak. Ipak, uvek postoji dilema koji štap odabrati - meč, bolonjeze ili telemeč štap. Izbor štapa i mašinice zavisiće od karakteristika vode na kojoj se lovi, a pre konkretnog izbora, podsetimo se šta nam to nude različiti tipovi štapova… 

Bolonjeze štapovi

Bolonjeze štapovi su lagani teleskopski štapovi koji se sastoje od manjeg broja dugačkih segmenata, najčešće dugačkih 1 metar, tako da dužina štapa odgovara zbiru broju segmenata (6m = 6 segmenata). Bolonjeze štapovi prevashodno služe za lov sitne ribe (do 2kg), mada ozbiljniji proizvođači u ponudi imaju i takozvane “strong” verzije istih štapova, kojima se mogu loviti ribe težine do 10kg. Korištenje štapova ovog tipa podrazumeva upotrebu laganih “bolonjeze” plovaka do 10 grama težine, savršeno balansiranih i sa tankom antenicom. Ovi štapovi nisu projektovani za ekstremno daleke izbačaje. Idealna lovna distanca bolonjeze štapova je između 10 i 20 metara. Naravno, kvalitetnim bolonjezima možemo loviti i na većim distancama i sa težim plovcima, ali time činimo nepotrebne rizike, jer su za tu vrstu ribolova predviđeni meč i telemeč štapovi.

Meč štapovi

Meč štapovi su trodelni štapovi koji se najčešće prave u dužinama od 3.9 i 4.2m, a ozbiljniji proizvođači u ponudi imaju i modele od 4.5 do 5 metara. Kod nas je poslednjih godina upotreba meč štapova u velikoj ekspanziji, prvenstveno zbog njihovih izuzetnih bacačkih karakteristika i velike snage. Dakle, meč štapovi se koriste u svim situacijama kada je neophodna upotreba većih plovaka i daleki izbačaji. Zbog uskih karika, nerado ih koriste za klizne plovke, zbog čega se u poslednje vreme traže uglavnom modeli od 4,5 metara i duži.

Telemeč štapovi

Telemeč štapovi su teleskopski štapovi napravljeni od većeg broja kratkih segmenata i opremljeni sa desetak karika, užeg promera nego kod bolonjeza, ali šireg u odnosu na meč štapove. Nastali su kao izraz težnje da se dobije štap sličnih karakteristika kao meč štap, ali kraće transportne dužine. Najčešće su dugački 4,5 metara, vrlo su brzi i omogućavaju daleke izbačaje težih plovaka.

Teleskopski štapovi su štapovi koji se sastoje iz nekoliko segmenata, tako napravljenih da ulaze jedan u drugi. Ovi štapovi su veoma praktični za nošenje kao i lako i brzo pakovanje. Rasklopljen teleskopski štap ne zaostaje kvalitetom za štapovima istog ranga iz kategorijea trodelnih, dvodelnih ili jednodelnih štapova.