B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Snowboarding za početnike

autor: Gomex | 20.01.2022
Snowboarding za početnike

Snowboarding je jedan od najpopularnijih zimskih sportova. Počeo je da se razvija 60-ih godina prošlog veka u Sjedinjenim Američkim Državama, a kao inspiracija za nastanak ovog sporta poslužili su skijanje, skateboarding, sankanje i surfovanje.

Oprema za snowboarding

U skijanju se kontakt sa stazom ostvaruje sa oba stopala postavljena na dve skije, dok su u snowboarding-u oba stopala postavljena u stranu na jednoj dasci. Ukoliko planirate da počnete da se bavite ovim sportom i da svoj zimski odmor obogatite još jednom aktivnošću, morate imati i adekvatnu opremu. Ono što je neophodno su daska, vezovi i cipele, kao i specifični odevni predmeti.

Na izbor snowboard daske prvenstveno utiče izbor stila kojim planirate da vozite, a ukoliko ne možete da se odlučite, najbolje je da uzmete “freeriding” dasku, jer njome možete pokriti sve stilove vožnje. Takođe, postoje vrlo velike razlike u daskama za početnike, pojedince sa iskustvom i profesionalce, a idealna dužina daske bi bila visina osobe umanjena za 20 centimetara. Početnicima se preporučuje kraća i šira daska. Na primer, snowboard daska namenjena početnicima (koja je u visini ramena) sasvim je dobar izbor za nekog ko prvi put staje na “board”. Kao i kod izbora daske, postoje različite verzije vezova, ali i različite vrste specijalne obuće. Uz odgovarajuću opremu i odeću, boarding će biti znatno ugodniji, a značajno se smanjuje i rizik od eventualnih povreda.

Naučite da se ne povredite kada padnete

Padovi se veoma česti kada su u pitanju zimski sportovi. Učestalost padova je znatno veća ukoliko ste početnik i po prvi put želite da se okušate na dasci za snowboard. Zbog toga je važno da, dok učite kako se vozi snowboard, naučite i da se ne povredite kada padnete. To je jedna od bazičnih snowboard tehnika koju morate savladati. Prilikom pada najpre morate saviti ruku u zglobu lakta, blago rotirajući podlakticu. Donja ivica podlaktice bi trebalo da napravi kontakt sa snegom i na taj način umanji mogućnost za prelom. Bilo koja vrsta poze koja imitira kotrljanje je od velike pomoći, kao na primer aikido ili džudo pad. Pre nego što padnete, važno je da dovedete svoje telo u niži položaj savijajući kolena, kako biste spustili i samo težište. Naravno, sve tehnike i sitnice koje vam mogu učiniti boarding znatno lakšim i jednostavnijim najbolje ćete savladati u nekoj od snowboard škola.