B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Sakupljaj autiće, ostvari svoje dečačke snove

autor: Gomex | 21.10.2021
Sakupljaj autiće, ostvari svoje dečačke snove

Veoma popularan hobi širom sveta, ali i kod nas, jeste sakupljanje autića. Kolekcionari se slažu da je za “autićarstvo”, kako ga rado zovu, najbitnije odabrati razmeru i proizvođača i tek onda se upustiti u sakupljanje…

Od dečačke strasti do pravog bogatsva

Verovali ili ne, neki od kolekcionarskih primeraka dostižu vrednost veću od pravih automobila. Za mnoge sakupljače, to je samo dečačka strast, dok postoje i oni koji u malim četvorotočkašima vide priliku za bogatstvo. Tome u prilog govori i podatak da je jedna kolekcija od 900 autića prodata za 281.000 funti. Među njima se našao veoma redak pretprodukcijski Lincoln Continental “Superfast” iz 1970. godine koji je dostigao cenu od 15.600 funti.

Razlika između modela i maketa

Autići koje kolekcionari prikupljaju mogu biti modeli ili pravljene makete, te nije na odmet da malo pojasnimo koja je razlika… Pod pojmom maketa uvek je neka „uradi sam“ replika. Daleko najpopularniji vid maketarstva podrazumeva kupovinu određene replike, i to u delovima od izlivene plastike. Pomenute delove je potrebno seći, šmirglati, lepiti, farbati i na njih postaviti nalepnice... Tek kad je maketa gotova, ona postaje replika nekog tipa automobila.

S druge strane, modelima nazivamo gotove, fabrički sastavljene replike. Tu se razmere kreću od veoma malih autića (1:64), pa preko 1:43, 1:32, 1:24 do 1:18. Postoje i manje i veće razmere, ali su ove navedene svakako najpopularnije. Cene im ponajviše zavise od veličine, mada to nije baš uvek pravilo. Neki modeli veće razmere (recimo 1:43) mogu biti skuplji od manjih (1:24, 1:18), zavisno od toga koja firma ih je pravila, tj. koliko su detaljno urađeni. Kolekcionari ovih predmeta tvrde da modele i makete treba razlikovati od igračaka! Zbog toga, na kutijama obično piše koliko je minimalno godina potrebno da ima dete, kako ne bi odmah pokvarilo ili oštetilo predmet.

Prednosti maketa

Još jedna prednost makete je izrada koja donosi veliko uživanje. Prvo je sklapate od nekoliko stotina ili hiljada delova, bojite je i ulepšavate, te zadovoljstvo traje mesecima, a kada je završite, osećaj je neproicenjiv, kažu maketari.

Za modele je dovoljno imati novca, dok za makete morate imati oštro oko, mirne živce i precizne prste, stoga je maketarstvo viši vid ovog hobija. Naravno, postoje i gotovi (uglavnom metalni) modeli sa pravim bogatstvom detalja, ali za njih treba izdvojiti prilično velike svote novca. Obično koštaju od 200 evra pa naviše po komadu, dok su veće plastične makete takođe prepune detalja, a koštaju neuporedivo manje.