B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Priroda je moj hobi i to me oplemenjuje

autor: Gomex | 06.02.2020
Priroda je moj hobi i to me oplemenjuje

Deda Drago je rođen 1933. godine u selu Krnja Jela, kraj Bosanskog Petrovca. Kao veterinar, celu svoju profesionalnu karijeru je posvetio radu sa psima, a penzionerske dane provodi na relaciji Zrenjanin - Bosanski Petrovac, baveći se svojim hobijima: lovom, pisanjem, čitanjem, fotografijom...

Pravi lovac puca retko

Krnja Jela je prelepo podgrmečko planinsko selo. Šume, planine, životinjski svet - to je okruženje koje me je formiralo kao ličnost. Celog života sam bio pasionirani lovac. To je nekada značilo da si morao biti u lovištu svakog vikenda. Popravljali smo čeke, hranili divljač, pravili proseke, a lov je dolazio tek na kraju i to samo onoliko koliko nije narušavalo prirodnu ravnotežu lovišta. Fotografija se pojavila spontano, kao nadogradnja lova.

Svaki pravi lovac puca retko, samo kada se steknu uslovi i pojavi pravi trofej. Mnogo više vremena se provodi u dugim šetnjama, posmatranjima i razmišljanjima. Odjednom, počinješ da primećuješ prekrasne slike koje te okružuju i poželiš da ih ovekovečiš. Tako sam krenuo da fotografišem i snimam, a nakon toga i da spajam sa nezapisanim pričama za koje sam verovao da se ne smeju zaboraviti. Posledica svega je moja knjiga „Jutra na Javornjači”, gde sam zabeležio istinite priče i prekrasne slike mog napaćenog podgrmečkog kraja koji nijedna nevolja, nijedan rat nije zaobišao. 

Birajte svoj hobi

„Čovek je fizičko, ali i duhovno, intelektualno biće. Moji hobiji su mi pomogli da zadovoljim obe strane ličnosti. Lov i fotografija su mi pomogli da i u 88-oj godini budem fizički aktivan, a čitanje i pisanje su mi omogućili da i moja intelektualna strana ličnosti ostane u dobroj kondiciji.“

U penziji sam već tridesetak godina. Šta bih ja bio bez mojih hobija? Verovatno pokojnik. Jedva čekam da krene rano proleće, pa da se zaputim u moje rodno selo, moju rodnu kuću. Prijatelji mi javljaju da su se vukovi spustili prema selu, a o divljim svinjama da i ne govorim. Jedva čekam da se popnem na čeku, da sa jedne strane stavim pušku, a sa druge strane kameru, pa šta bude. Ja sam čovek drugog vremena, ali ipak želim da poručim mladima - birajte svoj hobi, bilo šta, samo da vas zanima. Posvetite mu se i on će vas oplemeniti.