B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Oslikaj predele u bojama kafe...

autor: Gomex | 29.07.2021
Oslikaj predele u bojama kafe...

Nema značajnije teme pri sklapanju novih poznanstava od pitanja „kakvu kafu piješ?”  To je značajan pokazatelj ličnih afiniteta, interesovanja i društvenog staleža savremenog čoveka.

Kafa kao slikarski materijal

Da li znate da se kafa može koristiti i kao slikarski materijal. Za ovu tehniku nije potrebno ništa specijalno, samo želja i volja da se oproba nešto novo. Skuvajte svoju omiljenu kafu i uz malo mašte možete kreirati slike, koje su originalne i imaju vrlo lep miris.

Za početak potrebne su vam četkice: jedna tanka, jedna srednja i jedna velika. Potrebna vam je kafa, ali ne turska i ne 3in1, nego instant kafa u granulama. Potrebni su vam voda i blok za crtanje sa debljim papirom ili originalni akvarel papir.

Možete da zalepite krajeve papira za radnu površinu dok crtate, da vam ne klizi. Ili ako želite da napravite ram po spoljnim ivicama lista papira. Bitno je unapred znati da se papir u ovoj tehnici ponaša slično kao kod korišćenja akvarela.

Kafom do magije na papiru

Stavite jednu kašičicu kafe u šolju, dodajte 2-3 male kašičice vode i promešjate to. U drugu čašu sipajte čistu vodu. Princip crtanja kafom je sličan akvarelu. Na papir stavite običnu vodu uz pomoć velike četkice. Na taj deo stavite kafu i ona će se razlivati po vodi. Kada se osuši imaćete efekat starog papira. Ukoliko ne želite da vam se razliva, nemojte stavljati vodu, kao podlogu, nego odmah crtajte gustom razmućenom kafom.

Ukoliko neka linija bude pogrešna ili jarka, uzimate običnu vodu, i četkicom prolazite po toj liniji (ili po pogrešnom delu), pa će on „nestajati“ pod uticajem vode. Na taj način ispravljate greške. Ukoliko želite da neki detalji budu baš tamne boje i sa jasnim granicama, onda sačekate da vam se crtež osuši, pa četkicom pokupite sa dna čaše kafu i povučete crte. Na papiru će biti tamne boje, jarke koje kada se osuše dobijaju sjaj.

Za one koji vole da slikaju, ova tehnika neće predstavljati nikakakav problem, jer je veoma jednostavna i zahvalna za rad.  Toplina boja i prelivi koje sa sobom nosi instant kafa kao materijal za slikanje su zaista neponovljivi i mogu vam biti dodatna inspiracija u radu. Probajte.

Slikanje kafom donosi neverovatno široku paletu toplih nijansi zbog svoje osnovne tamno braon boje. Nekome će ovo izgledati kao ograničenje u radu, a nekome će ipak biti svojevrstan izazov.