B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Od vrsnog lutkara do pravog vizionara!

autor: Gomex | 23.04.2020
Od vrsnog lutkara do pravog vizionara!

Istog dana kada mi je strujni udar uništio svu elektroniku i napravio ogromnu materijalnu i nematerijalnu štetu, sretne me jedna gospođa i, uz izvinjenje što mi se nepoznata obraća, kaže: “Vi ste obeležili detinjstvo moje dece”. Ta rečenica mi je nadoknadila svu štetu. 

Najveća priznanja potiču od gledalaca

Jovan Caran pozantiji pod nadimkom Denis je u Lutkarskom pozorištu radio četrdeset i jednu godinu i još uvek povremeno igra. Režirao je priličan broj predstava od kojih su mnoge nagrađene, a napisao je i dosta predstava za lutkarsku scenu. Osvajao je nagrade iz raznih oblasti lutkarstva, međutim kaže da najveća priznanja potiču od gledalaca. 

Što se tiče hobija, pored obrade drveta i u novije vreme metala, Jovan se od rane mladosti bavio elektronikom. Konstruisao je radio primopredajnike, pojačala za rok grupe i slično.

Hobi definiše kao aktivnost u višku slobodnog vremena ili “viškom” zanimanja za razne oblasti i dodaje da se na taj način zaista mnogo toga može naučiti. – „Prvi kompjuter (ako se Sinklerov “ZX81” može tako nazvati) nabavio sam od švercera i platio ga kao sada najskuplji PC. Sa “Comodore 64” sam pravio špice za video-biltene na Festivalima profesionalnih vojvođanskih pozorišta, a preko kompjutera “Amiga 500” do AT i PC kompjutera sam uvežbavao grafičke veštine - pravio prelome za razne novine i knjige i naravno 3D reklame i špice. Bio sam dobar u radu sa programom 3D MAX, a trenutno i sa “Autodesk Fusion 360”. Sa 3D štampačem mi se najzad pružila prilika da slike iz kompjutera pretvorim u opipljive predmete. Trodimenzionalno štampanje je tek u povoju i svi mi koji tu oblast pratimo, učimo zajedno sa razvojem te tehnike.“

Vizionari Srbije

Za rad grupe poznate pod prigodnim imenom „Vizionari Srbije“ Jovan je saznao na internetu i odmah se prijavio. - „Svako ko ima kofu sa vodom, dužan je da pomogne u gašenju požara“ – kaže naš sagovornik, čiju „kofu“ predstavlja jedan 3D štampač skromnih mogućnosti. – „Odmah da kažem da su drugi iz te grupe nabavljali materijal, štampali i sastavljali delove, zatim sve to predavali u prave ruke, onima kojima je to najhitnije bilo potrebno. Moje je bilo samo da dnevno isporučim što više tih delova“. 

Za razliku od brizganja plastike u kalupe, ova tehnologija je dosta spora. Jovanov printer je za dvanaest časova uspevao da uradi skroman broj primeraka. Printer se dosta „mučio“, pa je svakih par dana bilo neophodno da mu se dotegnu zavrtnji i regulatori. Ipak, još je „živ“ – priča nam Jovan.  

„Za većinu vizira sam znao kuda odlaze i kome su namenjeni, a sama izrada je moj način da pružim ruku i čestitam svim tim hrabrim osobama koje su u prvim redovima borbe protiv virusa.“

Tokom epidemije virusa COVID-19, entuzijasti ujedinjeni dobrim namerama i poznavanjem tehnologije 3D štampe okupili su se putem društvene mreže Facebook sa željom da pomognu. Oni već nedeljama izrađuju vizire za medicinsko osoblje širom zemlje i svakim danom imaju sve više članova. 

Izreka Nikole Pašića možda ponajbolje ilustruje ovo što nas je zadesilo: „Spasa nam nema, propasti nećemo“. - kaže Jovan, jedan od „Vizionara Srbije“.