B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Od stare čarape do nove igračke

autor: Gomex | 03.03.2022
Od stare čarape do nove igračke

Mnoga deca imaju omiljeni par čarapica kojih ne žele da se odreknu čak i kada kroz njih počnu da se naziru prstići... Bilo da imate stare ili rasparane čarape, nikako nemojte da ih bacite! Uz malo mašte i volje, od njih možete lako napraviti super igračku za dete. 

Izdvojili smo nekoliko ideja za inspiraciju, a na vama je da prvu čarapu koju nađete pretvorite u igračku za pamćenje.

Šarena zmijica

Za ovu igračku biće vam potrebno nekoliko pari čarapa u zavisnosti od toga koju dužinu želite. Za početak, isecite deo za prste, okrenite čarape na naličje, pa ih prišivajte koncem dok ne dobijete željenu dužinu. Kada ste to uradili, sa naličja vratite na lice i punite ostacima čarapica, vunicom ili vatom. Na krajeve prišijte delove čarapa sa prstića i zašijte oči i jezik. 

Veseli octopod

Ova igračka biće gotova za dvadesetak minuta. Potrebno je da koristite nešto duže čarape - dokolenice ili nogavice hulahopki. Zašijte jednu stranu čarape i napunite je vatom ili drugim pamučnim krpicama. Oblikujte je u lopticu, a potom donji deo vežite končićem ostavljajuci drugi kraj da pada slobodno, pa taj deo isecite makazama na froncle. Zalepite oktopodu stikere za oči i nacrtajte usta ili prišijte tanku crvenu traku.

Ribice

Kako biste napravili ovu igračku, pored čarapa pronađite materijal za punjenje, dva dugmeta i gumice za tegle. Na debljem kartonu iskrojite oblik ribe, koji ćete pozicionirati unutar čarape i sa obe strane kartona napuniti vatom ili pamučnim krpicama. Zatvorite gumicom za tegle i zalepite dugmiće kao oči ili ih iscrtajte flomasterima. Od nekog čvršćeg materijala napravite i našijte peraja.

Konjić

Za izradu konjića će vam trebati jedna siva čarapa, komad teksasa, traka, štap, pamuk ili vuna, kanap, najlon, vunica, makaze i igla i konac. Počnite sečenjem štapa veličine 20-30 cm. Obložite ga najlonom, a preko njega stavite komad teksasa. Napunite čarapu pamukom ili vatom i oblikujte glavu. Kada ste postigli rezultat, ubacite štap u čarapu i zavežite kanapom. Napravite uši od teksasa. Isecite 4 trouglasta parčeta teksasa i zašijte. Na mesto očiju zalepite 2 dugmeta. Postavite traku tako da izgleda kao uzde. Vunicu isecite na jednake komade i zašijte na glavu konja... 

Ako ste stpljivi i ako imate vrednog malog pomoćnika, nećete morati da bacate stare čarape, jer ćete od njih uvek moći da napravite igračke kakve nema niko drugi, a priznaćete da je i sam proces pravljenja veoma zabavan.