B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Od konzerve do primenjene umetnosti

autor: Gomex | 03.12.2020
Od konzerve do primenjene umetnosti

Na listi kreativnih hobija nalazi se i izrada raznolikih predmeta od različitih materijala i elemenata. Svima vama koji volite da se igrate i eksperimentišete donosimo nekoliko sjajnih ideja za izradu dekorativnih, ali i upotrebnih predmeta za dom, uz korišćenje upotrebljenih limenki i konzervi. Prednost je što u kreativni proces možete uključiti i decu.

Nosač escajga

Za nosač escajga, trebaće vam jedna manja daska, 6 limenki, 1 ekser i mali šrafovi, kao i boja i komad starog kaiša. Limenke (ili konzerve) dobro očistite i prefarbajte bojom po želji, a isto uradite i sa daskom. Ostavite da se suši. Uz pomoć malo debljeg eksera i čekića pri vrhu svake konzerve napravite jednu rupu, izmerite da rupe na svim konzervama budu na jednakoj razdaljini od vrha. Ponovite postupak i sa druge strane daske. Predviđeno je da po tri limenke stoje sa obe strane daske. Kada ste izmerili i napravili rupice, pričvrstite limenke za dasku kratkim šrafovima. Na vrh daske postavite ručku od starog kaiša, koju ćete takođe pričvrstiti šrafovima. 

Svećnjak

Kako biste od konzervi napravili romantični svećnjak, pripremite konzervu tako što ćete sa nje otkloniti sav papir i nalepnice. Napunite konzervu peskom ili zemljom, da unutrašnjost bude čvrsta i da se konzerva ne bi savijala prilikom bušenja. Flomasterom iscrtajte željenu šaru na osnovu koje ćete, pomoću čekića i eksera, bušiti rupe. Od debljine eksera zavisiće i veličina rupe. Izbušenu konzervu obojite auto-lakom ili je ukrasite cirkonima. Ukoliko želite da svećnjak stoji okačen, napravite kukicu ili ručku uz pomoć žice i klešta.

Stalak za vinske flaše

Za pravljenje stalka namenjenog vinskim flašama, biće vam potrebno 4-12 praznih limenki instant kafe (broj limenki zavisi od veličine stalka koji želite da napravite), otvarač za konzerve, boje u spreju, lepak i štipaljke. Za početak, dobro operite sve konzerve i skinite nalepnice sa njih. Pomoću otvarača za konzerve odstranite dno, tako da konzerve budu otvorene sa obe strane. Ako ostanu oštre ivice, savijte ih kako se ne biste posekli. Zatim sledi bojenje. Najpre bojom u spreju ofarbajte unutrašnjost konzervi i sačekajte da se osuši, pa ofarbajte i spoljašnje delove. Izbor boja zavisi samo od vas, možete kombinovati razne kolorite i nijanse koje će se lepo uklopiti u vaš enterijer. Kada se sve konzerve dobro osuše, lepite ih jednu za drugu u horizontalnim redovima i spojite ih štipaljkama, dok se lepak u potpunosti ne osuši. Kada je sve suvo, slažite i lepite horizontalne redove jedan na drugi, u cik - cak, pričvrstite ih štipaljkama i ostavite preko noći da se lepak dobro osuši.

Držač za peškire

Dekorativni držač za peškire možete napraviti od većeg komada deblje šperploče ili iverice, 4-6 većih konzervi jednakog oblika i veličine i tanke ukrasne trake.

Za početak, isecite šperploču i na nju poslažite limenke u dva reda. Neka razmak između limenki bude mali. Šperploču obojite u belu boju, ostavite da se osuši, pa obeležite mesta gde bi limenke trebalo da stoje. Limenke dobro operite i takođe obojite u belu boju. Ostavite da se osuši. Nakon toga, na vrh svake nalepite ukrasnu traku, a istom napravite i borduru oko šperploče.