B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Obožavaoci zastava se zovu veksilofili

autor: Gomex | 04.11.2021
Obožavaoci zastava se zovu veksilofili

Veksilologija podrazumeva proučavanje istorije, simbolike i upotrebe zastava. U širem smislu, to je bilo kakvo interesovanje za zastave uopšte. Osoba koja proučava zastave je veksilolog, ona koja ih dizajnira je veksilograf, a umetnost dizajniranja zastava naziva se veksilografija.

Proučavanje zastava formalizovano je od strane američkog naučnika Vitnija Smita, kome se priznaje da je krajem pedesetih godina prošlog veka osmislio termin „veksilologija“. Ta reč je sinteza latinske reči “vexillum” i grčke reči “logos”. Naime, vexillum je bio tip zastave korišten od strane rimske legije tokom klasičnog perioda i za razliku od današnjih zastava, bio je uspravno postavljen i okačen na koplje.

Svaka država ima svoju zastavu, a svaka zastava svoju istoriju

Zastava je simbol nezavisnosti i suverenosti svake zemlje. Nastale su još u srednjem veku kada nisu postojale uniforme, pa u metežu borbe nije bilo lako odrediti pripadnost. Iz tog razloga, vojnici su se okupljali oko svoje zastave, a one su im pokazivale i pravac kretanja vojske. Prve zastave bile su drugačije od današnjih. Na dugom koplju obično je stajao mali kip boga ili životinje. Grci su imali sovu ili vuka, a Rimljani orla... U srednjem veku, zastave su dobile boje i grbove pojedinih vladara i plemića. Tek u 17. stoleću pojavila se zastava koja je označavala celu državu. Neke zastave imaju i međunarodno značenje - bela označava predaju, a crna žalost…

Kolekcija zastava

Nigde na svetu ne možete videti toliko različitih zastava koliko ih Kris Bedvel poseduje u svojoj kući u Njujorku. On u ličnoj kolekciji ima preko 600 različitih zastava i svakog dana odlučuje koja će se vijoriti ispred njegovog doma. Kris često tematski postavlja zastave. Na Uskrs je tu zastava Uskršnjeg ostrva, za 1. maj - srp i čekić SSSR-a, na Dan zahvalnosti zastava Turske (jer se ime te zemlje na engleskom izgovara identično kao i ćurka, neizostavni deo pomenutog praznika u gotovo svim američkim domovima)… Kris je mišljenja da zastave predstavljaju prilično univerzalan način izražavanja ideala i običaja.

Da li ste znali da je do 2011. godine Libija bila jedina zemlja na svetu sa potpuno jednobojnom zastavom? Ova zastava bila je zelena, jer je to boja koja predstavlja Islam, zvaničnu religiju ove zemlje. Od svrgavanja Gadafija, sve zvanične zastave imaju bar dve boje.