B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Nordijsko hodanje za zdravlje i relaksaciju

autor: Gomex | 07.10.2021
Nordijsko hodanje za zdravlje i relaksaciju

Fizička aktivnost čuva zdravlje. Prvi znak da je organizmu potrebno kretanje je pojava gojaznosti, bolovi u kičmi, nogama i zglobovima, ali i opšta tromost i nedostatak motivacije za rad ili hobi.

Nordijskim hodanjem se sagori duplo više kalorija

U poslednje vreme sve češći je novi vid rekreacije i druženja: nordijsko hodanje. Ovaj vid rekreacije je namenjen svima koji su godinama neaktivni, svim uzrasnim kategorijama, onima koji ne vole da trče a žele fizičku aktivnost, osobama sa viškom kilograma, onima koji imaju problem sa zglobovima, lošim držanjem, dijabetičarima, srčanim bolesnicima... U prosečnom treningu koji traje 45 do 60 minuta potroši se od 400-800 kalorija. Obično hodanje istom brzinom sagori 280 kalorija.

Kod nordijskog hodanja fizčka aktivnost ima svoj puni efekat, jer se angažuje oko 90% mišića, a minimalan je rizik od povreda. Jačaju se zglobovi i pokreće životna energija, pa je to blagotvorno za raspoloženje, a ubrzava se i metabolizam. Ova sportska disciplina nastala je kao potreba za letnjim treningom skijaša, ali se brzo proširila na sve druge sportske i starosne grupe.

Zaštitini znak nordijskog hodanja su štapovi za hodanje, nalik skijaškim štapovima. Ovakvi treninzi obično počinju petnaestominutnim zagrevanjem tela, zatim kreće hodanje zadate kilometraže, a trening se završava istezanjem tela. Za trening je važna udobna obuća i komotna odeća koja ne steže. Dodatna prednost nordijskog hodanja je činjenica da zaista možemo da ga izvodimo svuda. Po asfaltu, ulici, betonu i šljunku, blatu i travi. Dobre i udobne patike i štapovi odvešće vas daleko.

Po čemu se razlikuje od obične šetnje?

Istraživanja su pokazala da je nordijsko hodanje i do 46% efikasnije od običnog hodanja zato što: povećava potrošnju kalorija od 20% do 45% i za 30% umanjuje opterećenje zglobova nogu i karlice. Razlika u odnosu na obično hodanje je u tome što se, upotrebon štapova, angažuje i gornji deo tela, praktično dobijate dve dodatne ruke ili noge, pa se i sila opterećenja ravnomerno raspoređuje.

Po čemu se razlikuje od trčanja?

Bitna razlika je u štapovima sa jedne strane, a sa druge, nedostatak faze “leta“. Za razliku od trčanja, kod nordijskog hodanja, u svakom trenutku vam je najmanje jedna noga u kontaktu sa podlogom. Takođe nam se angažuju mišići gornjeg dela tela, manje noge i gluteus. Disaćete lakše i prirodnije ćete napredovati. Od samog početka trčanje pred vežbača stavlja izazove treninga u višim zonama intenziteta. Kod nordijskog hodanja, dominantan izvor energije su masti.  Srčani puls vam neće prelaziti 70% maksimuma.