B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Napravimo hranilice za ptice...

autor: Gomex | 21.01.2021
Napravimo hranilice za ptice...

Niske temperature nas zovu da uživamo u toplini i komociji naših domova. Međutim, postoje živa bića kojima je potrebna naša pomoć tokom zimskih meseci. Među tim bićima su i ptice kojima će malo hrane i zaklona dobro doći. Naše „malo“ njima znači veoma mnogo.

Oni koji vole biljke i cveće, vole i životinje. Zato ove zime, dok radovi u vrtu miruju, pozabavite se izradom kućice ili hranilice za ptice. Svako od nas bi voleo da ga u hladnim zimskim jutrima budi cvrkut novih „stanara“ u vrtu ili ispred terase u zgradi. Kućica za ptice može biti zanimljiv detalj u našem okruženjunju, a toplina oko srca kojom nas ispuni prizor zaštićenih i nahranjenih ptica iz okoline, čini ovaj posao nezamenjivim. Obavezno uključite decu u ovaj mali poduhvat, jer će samim tim što učestvuju naučiti kako da se odgovorno ponašaju prema životinjama, a sutra će takvi biti i prema ljudima. Ne zaboravite, ono što vi njih danas učite, oni će sutra učiti svoju decu.

Šta bi trebalo da ima kućica za ptice?

Kućice za ptice zapravo simuliraju prirodne duplje na stablima. Jedna kućica za ptice trebalo bi da ima sledeće:

- samo jedan otvor (da ne bi bilo promaje)

- mora imati krov koji je izolovan (ne bi smeo da prokišnjava)

- ne sme biti premazana toksičnim bojama, koristiti samo zaštitu za drvo, a unutrašnjost ne premazivati.

Možete ih dekorisati po svojoj volji, ali upamtite da ta kuća postaje deo prirode i trebalo bi da se što bolje stopi sa njom. Zato nemojte preterivati sa dekoracijom da ne bude isuviše kičasto.

Ako vam ova kućica predstavlja veliki „zalogaj“ ili nemate alat kojim biste je izradili, vi onda napravite hranilice za ptice.

Što se tiče hrane, znamo šta ptice konzumiraju. To su semenke suncokreta, kukuruza, prosa i ostalih žitarica koje moraju biti suve, a prostor u koji ih stavljamo mora biti čist. Taj prostor može biti od bilo kog materijala koji vam je pri ruci. Kao što ekolozi vole da kažu: „otpad nije smeće“, zato i vi to prihvatite i reciklirajte nepotrebne stvari.

Hranilica za ptice od plastične boce

Plastična boca se najčešće koristi u ovu svrhu. Prvo je dobro isperite i osušite. Na donjoj bočnoj strani pažljivo isecite mali polukrug, koji možete saviti prema napolje. Na savijenu površinu zalepite neku grančicu ili štapić od sladoleda, čisto da ptice imaju gde da sleću. Pustite mašti na volju i ukrasite ih po želji. Potrudite se da to bude ovojnica od prirodnih materijala, jute, slame, trske... da u prirodnom okruženju ne štrči previše jer to može uplašiti ptice. Plastična boca je idealna za ovaj posao jer se otvaranjem čepa može dopunjavati, a kada se zatvori čini odličnu zaštitu da zrna hrane ostanu suva i po vlažnom vremenu, što je veoma važno za ishranu ptica

Hranilicu okačite na neku lako dostupnu granu, da visi okačena za grlić boce. Takođe možete da je zakačite silkom ili dugačkom vrpcom na višu granu na drvetu, ali tako da drugi kraj spustite do podnožja drveta sa dosta rezervnog materijala i tu zavežete. Kada se hranilica isprazni, samo je potrebno da odvežete i spustite do dole, a nakon dopunjavanja potezanjem vrpce vratite hranilicu u visoke grane.

Izrada ovakvih hranilica i kućica može biti i dobar predlog za organizovanu zanimaciju za decu školskog uzrasta tokom zimskog vikenda. Obezbedite nekoiliko plastičnih boca, prirodnih materijala, adekvatnog lepka i malo alata (zadatak za roditelje). Pozovite nakoliko drugara vašeg deteta i pustite ih da  se kreativno izraze. Nakon druženja neka svako dete ponese svoju hranilicu i neka smisli sa svojim roditeljima gde će je postaviti.