B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Ljubav prema fotografiji pretvori u hobi

autor: Gomex | 12.08.2021
Ljubav prema fotografiji pretvori u hobi

Naučnici tvrde da hobi ima pozitivan uticaj na smanjenje ili čak otklanjanje stresa, a može biti i osveženje u našoj svakodnevnoj rutini. Hobijem se razvijamo, upoznajemo sebe i postajemo svesni činjenice da mi nismo samo ono što radimo na svom poslu, kao i da možemo mnogo više. Čovek je po svojoj prirodi kreativno biće i ne može se potpuno podrediti rutini. Stoga, radite nešto što volite i što vas opušta.

Saveti za kvalitetne fotografije

Ukoliko još uvek niste pronašli svoju strast i hobi kojim biste kvalitetno popunili slobodno vreme, jedan od naših predloga je fotografija. Razvoj tehnologije je učinio da ovo više ne bude „preskupa rabota“, jer su foto-aparati poslednjih godina postali dostupni gotovo svima. Kvalitet slike aparata koji košta 50 evra ne može se porediti sa profesionalnim DLSR aparatom koji može koštati i do više hiljada evra, ali koliko je fotografija uspešna zavisi od više faktora. Čak i sa mobilnim telefonom koji poseduje kvalitetnu kameru moguće je napraviti izuzetno lepe fotografije.

Fotografišite onda kada je svetlost blaga i difuzna. Na ovaj način ćete naglasiti mnogo više detalja. Portreti u eksterijeru i makro fotografije izgledaju sjajno kada ih slikate pod svetlim, ali oblačnim nebom. Kada je sunce jako, a nebo čisto – svetlo je najčešće prejako. Fotografisanje pejzaža je najbolje u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. U fotografskom svetu, prvi sat po izlasku i sat pre zalaska sunca poznat je pod nazivom „Golden hour“ ili u prevodu - zlatni sat. Bogata svetlost u tim prilikama dodaje toplinu i teksturu fotografijama ruralnih pejzaža. 

Još jedan od značajnih faktora bitnih za kvalitet je svakako kompozicija. Pravilo trećine je pravilo kadriranja po kom se pomoću dve horizontalne i dve vertikalne linije deli kadar na vodoravne i vertikalne trećine. Tehniku su odavno otkrili slikari, a primenjuje se za naglašavanje određenih objekata na slici, kao i za uravnoteživanje kompozicije.

Kvalitet pozadinskog plana vaše fotografije može biti ključan, šta god da je objekat koji fotografišete. Pazite da se predmet fotografije ne meša sa pozadinom. Tražite način da ga istaknete. Izbacite iz kadra sve što odvlači pažnju sa njega. Lepota je često u jednostavnosti.

Fotografija kao hobi

Ovaj hobi je savršen za kombinovanje sa još nekom strašću – putovanjem, modom, kulinarstvom, umetnošću... U najmanju ruku, lepa porodična foto-arhiva je nešto čemu bavljenje fotografijom može posebno doprineti. Što se tiče rukovanja opremom i ovladavanja programima za postprodukciju (poput Photoshop-a), savetujemo vam da krenete na kurs ili da jednostavno pogledate poneki tutorijal na YouTube-u. U tom slučaju, edukacija je potpuno besplatna. Ako tek počinjete, ne treba vam skup foto-aparat. Važno je da to radite iz ljubavi, a za kasnije, ko zna - možda fotografija postane i vaš posao.