B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kinolog ili odgajivač pasa?

autor: Gomex | 04.03.2021
Kinolog ili odgajivač pasa?

Po definiciji, kinologija je nauka o psima, dok bi se u praksi moglo reći da je to ljubav prema ovim životinjama, kao i prema njihovom odgajanju, zdravstvenoj brizi i negovanju. Dakle, svedeno na tri reči, kinologija predstavlja ljubav, hobi i sport...

Kinologija kao nauka je nastala u Francuskoj

Francuska je zemlja u kojoj je kinologija nastala kao nauka, a na našem području je tek odnedavno počela da doživljava ekspanziju. U Srbiji (prema podacima iz 2017. godine) registrovano je oko 37.000 pasa, a najpopularnije rase su – nemački ovčar, francuski buldog, rotvajler, nemački kratkodlaki ptičar, doberman, maltezer i američki staford. Takođe, na našem području održavaju se i raznovrsne manifestacije koje uključuju, pre svega, izložbe pasa. S obzirom na to da je u Srbiji lov jedan od popularnijih sportova i hobija, lovačke rase pasa su veoma zastupljene. 

Sve veći broj ljubitelja pasa odlučuje se za uzgajanje, što može biti veoma unosan posao. Psi odgajivača iz Srbije traženi su u Severnoj Americi, Indoneziji i Kini. U Evropu odlazi dosta naših dobermana, a rotvajleri najviše idu u Južnu Ameriku i Istočnu Aziju. Egipat je takođe država koja je poslednjih godina česta destinacija za naše pse, posebno dugodlake nemačke ovčare. Iz Srbije se uspešno izvoze i foksterijeri, erdelterijeri, keri blu terijeri, bišoni i pudle… 

Učešće na izložbama dostupno je gotovo svakom odgajivaču ili vlasniku. Prijave za izložbe pasa u Evropi koštaju oko 50 evra, dok su kod nas značajno jeftinije. Beogradski CACIB smatra se vrhunskom izložbom koja može da se poredi sa svetskim kinološkim događajima.

Srpske rase pasa

Kinološki savez Republike Srbije osnovan je 1925. godine sa ciljem da promoviše kinologiju, edukuje odgajivače, promoviše savestan uzgoj i vodi brigu o održavanju autohtonih srpskih pasmina.

Srpskim rasama pasa smatraju se: Srpski gonič, Srpski trobojni gonič i Jugoslovenski ovčarski pas - šarplaninac. Šarplaninski ovčarski pas se od davnina gaji u jugoistočnim planinskim područjima naše zemlje. Najbrojniji je bio na području Šarplanine, po kojoj i nosi ime, dok se sada gaji u čitavoj državi, ali i šire. Ova rasa je registrovana 1939. godine pod imenom Ilirski ovčar, a 18 godina kasnije usvojena je inicijativa za promenu imena, te je Ilirski ovčar postao “Jugoslovenski ovčarski pas - šarplaninac”.