B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kako napraviti korpice za uskršnji praznik

autor: Gomex | 15.04.2021
Kako napraviti korpice za uskršnji praznik

Pored razbijanja jaja i zabave za stolom, za Uskrs uživamo i u malim stvarima kao što su predmeti koji čine prazničnu atmosferu… U prodavnicama možemo naći gotove proizvode, ali ima li većeg zadovoljstva od onog koje nastaje kad nešto sami napravimo? Obradujte sebe i sve oko sebe!

Ono što Uskrs čini posebno zanimljivim svakako su šarena jaja, topla porodična atmosfera i prilika da se vaša kreativnost pokaže na delu. Ukoliko odlučite da sami napravite ukrasne uskršnje korpice, za to će vam biti potrebna jedna plastična čaša, jedan mekši beli papir ili bela tkanina za oblaganje čaše, komad belog tankog kartona, cik-cak traka, dezenirana tkanina, slama, lepilo, flomaster.

Napravite sami ukrasne uskršnje korpice

Plastičnu čašu obložite belim papirom. To može biti i običan kuhinjski ubrus. Od belog kartona isecite trakicu za ručku (možete cik-cak makazicama, da bude interesantnija) i preko nje lepilom zalepite vrpcu ili satensku traku u boji. Oba kraja premažite lepkom i zalepite ih sa unutrašnje strane na čaši. Od belog papira iskrojite oči i iscrtajte oblik zenice crnim flomasterom. Od dezenirane tkanine isecite srce za nos i trakicu od koje ćete oblikovati leptir mašnu za “muške” zečeve i ukrasnu mašnicu koja će naći svoje mesto na “glavi” ženskih zečeva. Oči zalepite na obloženu plastičnu čašu, iscrtajte flomasterom usta, zalepite komadiće cik-cak traka za brkove, a u sredini zalepite komadić tkanine za nosić. 

S obzirom na to da se mališani uvek raduju praznicima, a posebno Uskrsu, uključite i njih u pripreme. Napravite zajedno zanimljive uskršnje korpice koje ćete napuniti malom količinom vestačke ili prirodne slame i dodati jaje. Od belog i obojenog papira iskrojite uši, u donjem delu ih malo zasecite i prilepite jedan deo preko drugog, da dobiju prirodniji izgled. Sve što vam je sad ostalo jeste da pronađete idealno mesto na kom će ova vašom rukom napravljena korpica najlepše izgledati.

Farbana jaja kao simbol Uskrsa

Već od XII veka, jaja su se tradicionalno počela bojiti pred Uskrs, da bi se potom sa ostalim namirnicama stavljala u uskršnju korpu i nosila u crkvu. Nekoliko vekova kasnije, postao je običaj da deca na uskršnju subotu traže obojena jaja koja su odrasli sakrili oko kuće i u vrtovima. Ispočetka se deci govorilo da su ta jaja doneli lisica ili roda, da bi tu ulogu kasnije preuzeo zec, koji je i danas jedan od simbola Uskrsa.