B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Istraživanje piva kao zanimljiv hobi

autor: Gomex | 18.02.2021
Istraživanje piva kao zanimljiv hobi

Oni koji istinski vole pivo u šali kažu da je hrana luksuz, a pivo potreba. Njima će se sigurno svideti i to što se pivo ponekad naziva tečnim hlebom. Ipak, to je samo zbog toga što se za spremanje koriste žitarice i kvasac…

Prave pivopije i oni kojima je ispijanje povremeni hobi u nastavku teksta mogu da provere svoje “poznavanje materije”, i to u vezi sa vrstama i preporučenim načinom konzumacije ovog napitka…

Podela i klasifikacija piva

Postoji više načina i različitih kriterijuma na osnovu kojih se vrši podela i klasifikacija piva. Možda najuobičajenija je ona prema načinu vrenja, gde pivo delimo na dve osnovne vrste, lagere i ejlove. Međutim, postoje i druge podele: prema volumenu alkohola ili količini ekstrakta, prema osnovnoj sirovini, kao i prema boji. Podela na tamna i svetla piva je opšta odrednica, mada je ponekad ovu razliku teško odrediti, jer se radi o nijansama. Za proizvodnju tamnog piva koristi se nekoliko vrsta slada: svetli slad, neophodan za bilo koje pivo, specijalni, posebno tretirani slad, karamelizovani i prženi slad.

Čak 90% piva proizvedenih širom sveta su “pils”, a njihov naziv dolazi od grada Plzena u Češkoj, odnosno Pilsena, kako se izgovara na nemačkom. Pored pilsa, postoje i piva gornjeg i donjeg vrenja, u zavisnosti od vrste kvasca koji se koristi. Piva gornjeg vrenja su mutnija, ne filtriraju se i u njima se vidi talog od kvasca. Lageri, kao najmodernija vrsta, su piva donjeg vrenja i uglavnom su svetle boje. To su prava letnja piva, laganijeg, osvežavajućeg ukusa, koja nisu mnogo gorka. Kada je reč o hrani, uz ovu vrstu se generalno biraju i lakši obroci…

Stout i ejl piva

Ako ste nekada zagledali pivske ambalaže, verovatno ste primetili da postoje i takozvana staut (stout) piva. Tradicionalno se proizvode u Dablinu, a natpis “staut” označava pivo intenzivnog ukusa, koje je jače obojeno. Razlika koja se primećuje u odnosu na ostale vrste je da staut miriše na kafu, karamelu, crnu čokoladu, dim, a sve to zbog pečene, odnosno dimljene sladovine koja se koristi…

Iz tog dela sveta dolaze i popularna “ejl” piva. To je tradicionalna vrsta ovog alkoholnog pića iz Velike Britanije, i to je pivo gornjeg vrenja. Ejlovi su prepoznatljivi po tome što imaju manje pene, jer su manje gazirani, a uzrok tome je drukčiji način fermentacije.

Pils i lager piva se piju što hladnija. Temperatura mora biti do 5 stepeni, jer se tako najbolje oseća njihov ukus, dok je idealno da ejl piva budu malo toplija, najviše do deset stepeni Celzijusovih.

Pivo je najbolje piti iz staklene čaše, što debljeg stakla kako bi duže čuvala temperaturu. Pena je jako bitna jer praktično služi kao poklopac u odnosu na spoljnu temperaturu. Takođe, u mehurućima ugljen-dioksida u peni nalazi se puno gasa koji arome tera napolje. To znači da pivo sa penom intenzivnije miriše i duže će ostati hladno.