B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Hobi majstor pravi stvari iz ljubavi

autor: Gomex | 17.02.2022
Hobi majstor pravi stvari iz ljubavi

Ako volite da čitate i puno vremena posvećujete ovom hobiju, najverovatnije imate prilično veliku kolekciju knjiga. Čak i ako ta kolekcija tek počinje da raste, ipak je bolje unapred razmisliti o pravljenju čvrste i lepe police koja će nositi vašu kućnu biblioteku.

Korak po korak do fantastične police za knjige

Ovaj posao ne zahteva posebne radne uslove i nema komplikovanih tehničkih zahteva. Drvo je svakako najprikladnije za rad i ugodnog je izgleda, te je prva preporuka da koristite ovu sirovinu… Pre nego što počnete sa radovima, ne zaboravite da napravite skicu, kako vam nešto ne bi promaklo. Da biste to učinili, odaberite mesto na kom će se nalaziti buduća polica i izvršite potrebna merenja, tako da se skladno uklopi u unutrašnjost. Zatim, prenesite skicu na milimetarski papir gde ćete pridati značaj najsitnijim detaljima.

Prilikom izrade police, najveća stavka će verovatno biti kupovina materijala. Ipak, čak ni to nije neophodno ukoliko odlučite da za izradu iskoristite neke stare predmete koje više ne koristite. Policu je moguće napraviti i od starih merdevina, sanduka za vino, paleta i mnogih drugih materijala… 

Police od starih merdevina

Stare merdevine mogu biti lep ukras u domu, ali i praktična police za odlaganje knjiga. Dva para merdevina možete postaviti jedne pored drugih, tako da stoje normalno, ili okrenute naopako, pa ih u tom slučaju pričvrstite za zid uz pomoć tiplova. Daske ili šper ploču postavite tako da se drže na stepenicima merdevina, što će vašoj novoj polici dati čvrstinu. Merdevine možete okačiti na zid čak i vodoravno, široko otvorene, tako da prekrivaju jedan ugao prostorije. Čak i one isprskane farbom u određenim prostorima mogu delovati vrlo dekorativno...

Retro police

Od sanduka za vinske boce i drvenih gajbica možete napraviti retro police. Ako želite, možete ih išmirglati i prefarbati bojom po želji, ali ako to i ne uradite, ovakve police izgledaće dekorativno i retro. Naređajte nekoliko komada jedne na druge, a zatim ih pričvrstite. Ukoliko je potrebno, koristite i tiplove za zid.

Praktične palete možete iskoristiti i za ovu svrhu. Po želji ih obradite i prefarbajte, mada će i neobrađene delovati lepo, a i bez mnogo muke ćete ih učiniti korisnim.