B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da vaše dvorište bukvalno zasija

autor: Gomex | 17.06.2021
Da vaše dvorište bukvalno zasija

Gotovo svi koji imaju dvorište trude se da iskoriste potencijal tog prostora i tako stvore pravo mesto za uživanje i opuštanje. Dvorište je idealno za okupljanja i organizovanje različitih druženja, s tim što kod događaja predviđenih za večernje sate problem može biti loše ili neadekvatno osvetljenje...

Dvorišna rasveta

Pored toga što je izuzetno korisna, dvorišna rasveta je i vrlo praktična i funkcionalna, a pritom doprinosi boljem izgledu vaše “oaze mira”.  Budite kreativni i pokušajte da izbegnete onu najklasičniju rasvetu u vidu jedne plafonjerke na zidu… Još jedan savet je da birate led rasvetu, pre nego klasičnu, iz jednog prostog razloga - led rasveta je otporna na kišu, sneg i previsoku temperaturu! Više sitnih sijalica duž celog zida stvoriće potpuno drugačiji utisak. Ukoliko vam se to ne dopada, razmislite o pokretnoj rasveti u vidu fenjera ili sveća u staklenim zvonima...

Ako u svom dvorištu ili vrtu imate lepu stazu uz koju raste cveće, više malih svetiljki duž cele staze doprineće ugođaju i učiniti da vaš prostor dobije sasvim novu dimenziju. S druge strane, moderna rasveta koja odiše retro stilom je takođe vrlo popularna. Fenjeri će izgledati odlično, samo vodite računa o tome da uskladite rasvetu u dvorištu, na terasi i na kući. Idealno rešenje je da sve svetiljke budu u istoj nijansi.

Još jedan veoma interesantan poduhvat može biti osvetljenje ograde. Uz njega ćete učiniti da sve izgleda još lepše i prijatnije. Međutim, pre nego što se odlučite za ovaj korak, dobro razmislite kako to najbolje da uradite, a da pritom ne preterate. Vodite računa da ne pređete granicu ukusa i da vaš prostor ne učinite previše kitnjastim. Ukoliko osećate potrebu, potražite savet dizajnera ili stručnog lica.

Prostor u bašti na kome je zamišljeno okupljanje treba da bude snažnije osvetljeno sa mogućnošću da se umanji po potrebi. Ostatak bašte bitno je osvetliti diskretno sa više malih izvora svetla poređanih u nizu tako da učini prizor prijatnim, a da ne narušava previše noćni pejzaž. Periferno osvetljenje treba da bude postavljeno relativno nisko i da bude okrenuto prema zemlji, tako da svetlost ne smeta pogledu.

Solarne lampe

Sve češće koristimo sunčevu energiju koja može biti idealna opcija i kada je u pitanju osvetljavanje dvorišta. Solarne lampe nisu preterano skupe, a osvetljavanje vašeg prostora neće se odraziti ni na račune za električnu energiju. Ovakve lampe su dugotrajne i nije im potrebna česta zamena. Automatski se uključuju kada padne mrak, a savršen su izbor i za ulazna vrata, garažu ili bilo koji ugao kuće.