Svetski dan paste proslavlja se 25. oktobra, a nije ni čudo da je ova praksa ustanovljena u Rimu 1995. godine. Svake godine grad domaćin je neki drugi grad. Italija je zemlja gde se proizvodi i koristi najviše paste po glavi stanovnika, a proizvodi se čak tri miliona tona samo u toku jedne godine.
Testenina je sita i veoma se brzo sprema. Fantastično poprima intenzivne ukuse od drugih namirnica pa je zbog toga veoma poželjna baza za mnoge svetske specijalitete. Uz malo kreativnosti i kombinatorike lako možete smisliti recept za neku novu omiljenu pastu.
Sastojci:
2 pakovanja makarona, 2 glavice crnog luka, 500g pilećeg parizera, 500g kečapa, 400g milerama, 180ml jogurta, origano
Priprema:
Skuvajte makarone. U međuvremenu prodinstajte crni luk, onda dodajte parizer isečen na kockice i preko sipajte kečap. Ostaviti da se krčka 5 minuta. U jednu činiju sjediniti mileram i jogurt. Makarone sipajte u šerpu i dodajte sos od kečapa i parizera i prelijte mileramom i jogurtom. Sve to dobro promešajte i pospite origanom. Pecite u rerni na 250 stepeni dvadeset minuta.