Boranija je niskokalorična, ali bogata biljnim vlaknima i proteinima. Samo jedna šolja ovog povrća sadrži dovoljno proteina za čitav dan. Obiluje K vitaminom, kao i vitaminom C, a takođe i vitaminima B grupe, uključujući B1, B2, B3, B6 i folat (prirodni oblik vitamina B9), kao i vitaminom A.
Predlažemo vam da pripremite jednostavnu i jeftinu salatu od boranije, koja vam neće oduzeti mnogo vremena, a ukus će opravdati svaki sekund koji ste utrošili. Velika prednost ovog recepta je što se može koristiti sveža, ali i smrznuta boranija, te je pomenutu salatu moguće spremiti u bilo koje doba godine.
Sastojci:
450g boranije, 4 kašike maslinovog ulja, jabukovo sirće (po ukusu), kašika senfa, čen belog luka, vezica peršunovog lista, so i biber po ukusu.
Priprema:
Boraniju operite, očistite i iseckajte na manje komade. U slučaju da koristite boraniju iz zamrzivača, uštedećete malo vremena… Očišćenu boraniju skuvajte u što manje vode. U činiju za salatu sipajte sitno iseckan beli luk i vezicu peršunovog lista. Dodajte senf, maslinovo ulje, sirće, so i biber po ukusu. Preliv za salatu dobro izmešajte i dodajte skuvanu i prohlađenu boraniju. Sve zajedno još jednom promešajte i poslužite.