B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Ruska salata

autor: Gomex | 18.11.2021
Ruska salata

 

Na ovim prostorima, ruska salata se obično vezuje za prazničnu trpezu. Međutim, pravi ljubitelji svakako neće sebi dopustiti da samo jednom godišnje uživaju u ukusu koji ih privlači… Imajući u vidu činjenicu da za pripremu nije potrebno gotovo nikakvo kulinarsko umeće, ruska salata je nešto za šta će vam trebati samo malo vremena i entuzijazma.

Istorija ruske salate

Čuvenu rusku salatu prvi je pripremio Lucien Olivier, ruski kuvar belgijskog porekla, u restoranu “Ermitaž” u Moskvi (1860. godine). “Ermitaž” je bio jedan od najboljih ruskih restorana tog vremena. U godinama gladi koje su usledile nakon Oktobarske revolucije i građanskog rata, većina osnovnih sastojaka iz recepta zamenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima, te je izvorni recept do današnjih dana ostao nepoznanica.

 Ruska salata

Sastojci: 

1 pakovanje mešavine za rusku salatu, 400g pilećih grudi (ili sitno seckanog belog mesa), 3 tvrdo kuvana jajeta, 4 veća kisela krastavca, 300g majoneza, 1 kašičica senfa, so i biber po ukusu.

Priprema: 

Skuvajte jaja i ostavite ih da se dobro ohlade. Pripremite mešano povrće za rusku salatu prema uputstvu sa kesice. Kada je povrće skuvano, ocedite ga i isperite hladnom vodom. Sada je vreme da jaja, krastavce i prsa iseckate na ujednačene kockice. Pažljivo sjedinite sve navedene sastojke i promešajte laganim pokretima da ne biste izgnječili kockice povrća. Dodajte majonez i senf, a zatim i so i biber po želji. Na kraju, dobijenu masu promešajte još jednom. Prijatno!